MEGHALT MAURICE HERZOG

Ő volt az első ember, aki nyolcezres hegyet mászott. 1950-ben érte el az Annapurna csúcsát. 

 

2012. december 17.

Ő volt az első ember, aki nyolcezres hegyet mászott. 1950-ben érte el az Annapurna csúcsát. 

 

írta: Kunos Gábor

 

A ma már az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres hegy legmagasabb pontját mesterséges oxigén használata nélkül érte el társával Louis Lachenallal. A hegyről való ereszkedéskor mindketten komoly kéz- és lábujj fagyási sérüléseket szenvedve. Expedíciós társaik között olyan hegymászó kiválóságok voltak, mint Jean Couzy, Gaston Rébuffat és Lionell Terray.

 

kép: Paris Match

 

 

A Herzognál két évvel fiatalabb Lachenal, Chamonix környékén 1955. november 25-én sízés közben vesztette életét egy gleccserhasadékba zuhanva.

 

Az expedíciót a Paris Match tette ismertté. A társai körében ellentmondásos megítélésű vezető ezzel egy csapásra a franciák új nemzeti hősévé vált. Az expedícióról 1951-ben megjelent könyvét több nyelven és sok millió példányban adták el a világon.


Herzog később politikai pályára lépett, több ízben volt Charles de Gaulle kormányainak sport- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára, 1968-1977 között Chamonix polgármestere és évekig a Mont Blanc alagút igazgatója, 1995-től a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, 2012. január 1-én megkapta a francia Becsületrend nagykeresztjét.


1919. január 15-én született Lyonban.

 

Cikkajánló