Megjött Sára is, Tóbiás párja a gemenci fészekbe

Újra együtt a gemenci feketególya-pár. Nem maradt sokáig egyedül Tóbiás, megérkezett hozzá párja, Sára. Így most már elkezdődhet a fészekrendbetétel és a családalapítás. Mi pedig élőben nézhetjük a webkamerán keresztül. 

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala
Fotó:
Gemenc zrt.
2018. március 13.

Újra együtt a gemenci feketególya-pár. Nem maradt sokáig egyedül Tóbiás, megérkezett hozzá párja, Sára. Így most már elkezdődhet a fészekrendbetétel és a családalapítás. Mi pedig élőben nézhetjük a webkamerán keresztül. 

 

Nem sokáig kellett magányosan tengetnie napjait Tóbiásnak, a fekete gólyának, aki elsőként ért haza a telelésből a gemenci fészekbe. Alig tíz napra rá, március 12-én megérkezett párja, Sára is. Jelenleg is javában zajlik a „fészekrekonstrukció”, ami után a madarászok és a Magyar gólya webkamerák Facebook-oldala szerint „megkezdődnek majd a sűrű párzások”. Vagyis nagy valószínűséggel nem kell már sokat várni a tojásokra. Érdemes hát rákukkantani időről időre a bekamerázott fészekre, hogy mi is történik éppen a feketególya-pár „háza tája” körül.

 

 

 

Tóbiás és Sára 2012-ben készítette a Gemenci-erdőben a keselyűsi fészket, amelyre a következő év elején kerültek fel a kamerák a Gemenc Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének eredményeként.

 

Fekete gólyák Magyarországon
Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci-erdőbe. A fekete gólya (Ciconia nigra) tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tóbiás megérkezett a hóval teli fészekbe

Alpintechnikával raktak fészket a fekete gólyáknak

Hazatért az első fekete gólya 

Cikkajánló