Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark

Csillagvizsgáló, planetárium, kilátó és túraösvények várják az érdeklődőket a most megnyílt Zselici Csillagparkban.

Szerző:
MTI
zselicicsillagpark.hu
Fotó:
zselicicsillagpark.hu
2015. június 8.

Csillagvizsgáló, planetárium, kilátó és túraösvények várják az érdeklődőket a most megnyílt Zselici Csillagparkban.

Ha fogékony vagy a természet és az univerzum tudományos megismerésére, nem mindennapi élményekkel gazdagodhatsz a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében kialakított multifunkcionális csillagvizsgálóban. A Csillagpark része egy planetárium, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, két foglalkoztató terem és egy 25 méter magas kilátó is. Az éjszakai túrázáshoz tanösvényeket alakítottak ki. Az épület előcsarnokában állandó és időszaki kiállításokat rendeznek be.

 


Egyéni, családi és iskolai programok keretében is várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a természeti értékekkel és az égbolt csodáival, mint például a Tejút, és az állatövi fény látványával, melyek fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig figyelhetők meg. A közvetlen közelben található kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpontban a vendégeket szálláshely és étterem várja.

 


A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Ennek érdekében az esővizet a locsolásra és az illemhelyiségek öblítésére használják, az ivóvizet fúrt kútból nyerik, a fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, és az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik. 

 

Miért pont a Zselic?
A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a központot. A helyszín kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok jól láthatóak a környéken.
 
 

A Zselici Csillagpark 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással valósult meg. A központot építtető és működtető SEFAG Zrt. közleménye szerint a beruházás 9 munkahelyet teremtett, és a létszám a jövőben bővülhet. 

 

Nyitva tartás és jegyárak

Nyári nyitva tartás:
Június 15. - augusztus 31.: keddtől vasárnapig 10-18 óráig
Téli nyitva tartás:
Szeptember 01. - június 14.: keddtől vasárnapig 9-17 óráig

 

Jegyárak
Felnőtt jegy: 1600 Ft/fő
Kedvezményes jegy (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok részére): 1200 Ft/fő
Családi jegy (3-9 fős csoport esetén):
Felnőtt jegy: 1360 Ft/fő
Kedvezményes jegy: 1020 Ft/fő
Csoportjegy (10 fős, illetve nagyobb létszámú csoport esetén)
Felnőtt jegy: 1280 Ft/fő
Kedvezményes jegy: 960 Ft/fő
Planetáriumi jegy: 800 Ft/fő


További jegyárak (távcsöves bemutató, éjszakai túra) 

 
 

Cím: 7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.
GPS: N 46Âş 14’12” E 17Âş 45’56” (bővebben)
Telefon: 82/505-180
Mobil: 30/1907-360
E-mail: info@zselicicsillagpark.hu
Weboldal: zselicicsillagpark.hu/
Facebook: facebook.com/zselicicsillagpark

 

 

 

 

Cikkajánló