Megsebzett táj – Filmajánló

Újpesti panelek, káposztásmegyeri társasházak, a forgalmas M0-ás. Mellettük viszont ott van az Újpesti-láp, a Farkas-erdő és az egyetlen hazai őshonos homoktövis-állomány. Észak-Pesten járunk, ahol a város mostanra kétségkívül háttérbe szorította a természetet, de még így is maradtak értékek. Ezeknek azonban nagy szüksége van a védelemre.

Szöveg:
2024. február 27.

Újpesti panelek, káposztásmegyeri társasházak, a forgalmas M0-ás. Mellettük viszont ott van az Újpesti-láp, a Farkas-erdő és az egyetlen hazai őshonos homoktövis-állomány. Észak-Pesten járunk, ahol a város mostanra kétségkívül háttérbe szorította a természetet, de még így is maradtak értékek. Ezeknek azonban nagy szüksége van a védelemre.

A Megsebzett táj- Észak – Pest és környékének természeti értékei, veszteségei című film ötletgazdája, egyik írója és rendezője dr. Kriska György az ELTE Biológiai Intézetének docense, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Őt legtöbben a dunavirágok kutatójaként és szószólójaként ismerik, de lelkes lokálpatriótaként és természetvédőként évtizedek óta kutatja és védi Észak-Pest és a környék megmaradt természeti értékeit.

Ahogy azt a filmben is láthatjuk, ő már 1998-ban ott volt az M0-ás körgyűrű építésekor, és szót emelt a természeti pusztítások miatt, de 25 évvel később ugyanúgy ott van a helyi erdő megvédéséért rendezett tüntetésen.

2007 és 2013 között a Dunakeszi-láp megmentéséért küzdő civil összefogás szakmai vezetője volt, munkájuk eredménye, hogy nem épült többezres áruházi parkoló az értékes láp helyén. A film másik készítője az ismert természetfilmes Szendőfi Balázs, és operatőrként részt vett a filmben Kriska György fia, Kriska Ferenc is, aki édesapja több filmjében is közreműködött már.

A homoktövis, Újpest emblematikus növénye

Egykor Pest északi része és annak környéke a Gödöllői-dombság peremvidékétől egészen a Duna vonaláig buckákkal tarkított homokvidék volt, gyepekkel, mocsarakkal, lápokkal, láprétekkel, patakokkal, erdőkkel. Aztán a 90-es években megindult nagyarányú építkezések, például az M0-ás körgyűrű építése, mély sebeket ejtettek a tájban.

A lápokat lecsapolták, az erdőket kivágták, a gyepeket beszántották. Az értékes élőhelyek egy része teljesen eltűnt, más részét apró darabokra szabdalták.

Így járt például a fokozottan védett homoktövis nevű cserje élőhelye is. Az ország egyetlen őshonos állománya itt, a Dunakeszi felé vezető régi 2-es út menti homokpuszta-gyepeken él. A homoktövisnek ezt az élőhelyét 1850 óta ismerik, és ma a több egymástól elszigetelt mozaikból álló 40 hektárnyi Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen közel ezer cserje található. A homoktövis ma már a 4. kerület emblematikus növényfaja, amelyről nemcsak utcát, de bölcsődét, óvodát, iskolát, lakóparkot is elneveztek, sőt még egy emlékparkot is kapott.

De nem a homoktövis az egyetlen érték a homokpusztagyepeken, hisz azok tele vannak védett növény-és állatfajokkal, mint például a homoki kikerics, a báránypirosító vagy a kunkorgó árvalányhaj. Ezt tudva pedig különösen fájó látni azt a filmben, hogy ennek az eltűnőfélben lévő élőhelynek a szisztematikus pusztítása van, ahol ma is tart. Például a fokozottan védett (!) Erdőkertesi Homokpusztán, ahol a terepmotorosok és a quadosok – némi adrenalinfröccsöt remélve – rendszeresen köröznek, egyre mélyülő sebeket okozva a tájban.

A Csömöri-patak nyomában

A filmben nagy hangsúlyt kapnak a vízi gerinctelenek, aminek én különösen örültem, hisz a vízi parányok világa tele van izgalmas és kevésbé ismert lényekkel. Kriska György a vízi gerinctelenek szakértője, így a bolharákoktól kezdve a tegzeseken át a búvárpókig, számos fajról láthatunk remek felvételeket. Ez utóbbi faj mesebeli megfelelője egyébként a vízipók, amelyről korábban egy díjnyertes filmet is készített.

Számos patakról is szó esik, amelyeknek a medre szinte a teljes budapesti szakaszukon ki van betonozva. De miért? – teszem fel ezt a kérdést minden egyes alkalommal, amikor ezzel a jelenséggel találkozom.

Miért kellett ezeket az élő vízfolyásokat betonteknőbe kényszerített csatornává változtatni, és miért kell ezt még ma is megtenni?

Szegény Csömöri-patak még ennél is rosszabbul járt, ugyanis egy szakaszon még a föld alá is kényszerítették. A film készítői követik a patakot a felszín alá, és közben egy olyan rövid szakaszra is rátalálnak, amit valami véletlen folytán meghagytak a maga természetes valójában. Bár a felette áthaladó, graffitikkel teleszórt vasúti átjáró látványa azért nem feledteti, hol is vagyunk, de döbbenetes látni azt, hogy ugyanaz a vízfolyás mennyire más arcát mutatja természetes állapotában, mint betonmederbe kényszerített csatornaként.

Erdő a betonrengeteg közepén

A filmben feltűnnek azok az emberek is, akik fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy Észak-Pest és a környék természeti értékei fennmaradjanak. Láthatjuk itt a természetvédőket, akik nemcsak szavakkal, de tettekkel is szerepet vállalnak ebben.

Például önkéntes munkával segítik a homokpusztagyepek fennmaradását, vagy épp egy helyi tüntetésen állnak ki azért, hogy az újpesti Farkas-erdőben ne építsenek lakóparkot.

Ez a közel 50 hektáros, a Megyeri út – Farkas-erdő utca – Óceán-árok utca által határolt erdő egy telepített erdő, de már több mint 100 éves. Tőle nyugatra található és vele határos az Újpesti-láp, amit a környező erdőrészekkel együtt nemrég védelem alá helyeztek. A lakóparkot a Farkas-erdő északnyugati részén, egy magántelken építenék, annak egy része azonban mára beerdősült, és az erdő részévé vált.

Az 52 lakásos társasház építéséhez 72 fát terveznek kivágni, épp egy természetközeli állapotú erdőrészletben. Az erdő megmaradása a természetvédelmi szempontokon túl az itt élő emberek miatt is fontos, hisz az erdő számos pozitív hatást gyakorol ránk is. Javítja a levegőminőséget, a mikroklímát, például a forró nyári napokon, de egy erdő már csak a puszta látványával is jó hatással van a lelki állapotunkra.

Ha kedvet kaptatok megnézni a Megsebzett táj című természetfilmet, és szeretnétek találkozni az alkotókkal, megtehetitek azt például ma, február 27-én este 18 órától a Bolygó Közösségi Térben, valamint március 7-én Szentendrén, a P’Art Moziban, ahol először láthatja a közönség Kriska György és Kriska Ferenc Dunavirág Budapesten című filmjét is.

Cikkajánló