Tóth Judit cikkei

Azáleás-völgy – Tündérkert Zalában

Tavasz második felében az ország néhány pontján ugrásszerűen megnő a virágokat szerető látogatók száma. Ilyenkor pompáznak ugyanis a gyönyörű rododendronok. A virágzó cserjék kivételes látványában mi ezúttal a zalaegerszegi Azáleás-völgyben gyönyörködtünk.

2024.04.19.
A Római fürdőtől a tési szélmalmokig – élménytúra a Bakonyban

A Római fürdőtől a tési szélmalmokig – élménytúra a Bakonyban

Tóth Judit 2024.04.19

Ezen a 13 km-es bakonyi körtúrán több kirándulásra elég látnivaló akad, az elejétől a végéig csupa szépség jön szembe az emberrel. Persze, már önmagában csak a Római fürdő miatt megérné útra kelni, de ez a Tésről induló körtúra az ország egyik legcsodálatosabb helyén túl is sok szépséget tartogat még.

Tovább

Már hallani az egyik legszebb hangú madár énekét

Bár a fülemülék ritkán kerülnek szem elé, gyönyörű éneküket hamarosan sokfelé lehet hallani. A legkorábban érkezők már megszólaltak, a többség azonban április végén, május elején érkezik. A hímek a nagy út után nem pihennek sokat, hamar énekelni kezdenek, remélve, hogy hangjukkal meghódíthatnak egy arra repülő tojót.

2024.04.17.

Búbosbanka – a hazai madárvilág punkja

Egzotikus küllemével a hazai madárvilág egyik legjellegzetesebb képviselője. A búbosbankák nem csak külsőségekben térnek el az átlagtól, tojásaik és fiókáik védelmére is sajátos módszereik vannak.

2024.04.16.

A badacsonyi bazalt nyomában

A Badacsonyt felépítő bazaltot nemcsak a hegyen, de a környék épületeiben is megtalálhatjuk, lakóházak, középületek, kápolnák és egy hatalmas templom is épült a Badacsony szürke kövéből.

2024.03.27.

Milyen egy beporzóbarát kert?

Az utóbbi években sorra látnak napvilágot a rovarok, köztük a beporzók fogyatkozásáról szóló tanulmányok. Mit tehet egy átlagember a beporzók védelme érdekében? Nagyon is sokat, és nemcsak egy kertben, de már egy erkélyen is.

2024.03.24.

Gyerekekkel a kéktúrán Tokodtól Péliföldszentkeresztig

Ez a gerecsei szakasz egy igazi kedvcsináló azoknak a családoknak, akik mostanában kezdték a kéktúrát. A táv nem túl hosszú és útközben telis-tele van jobbnál jobb látnivalókkal, a végén pedig még egy forró csokizós, játszóteres programmal is remekül lehet motiválni a kisebbeket.

2024.03.21.

A szelektív hulladékgyűjtés jó, de sajnos nem elég

Van egy tanösvény Budapest közepén, amit jó lenne, ha minél többen végigjárnának. Nemcsak azért, mert sok új információt kaphatunk itt a hulladékmegelőzésről, hanem azért is, mert a saját életmódunkkal kapcsolatban is elgondolkodhatunk egy-két dologról.

2024.03.14.

Körös-körül a Pilis körül

Bár nem mentem fel a Pilis-tetőre, túrám középpontjában mégis a Pilis legmagasabb hegye állt, csak egy kicsit más szemszögből, ezúttal ugyanis megkerültem azt. S ha szép kilátásokból most kevesebb is jutott, érdekes látnivalóból annál több akad ezen a 18 km-es körtúrán.

2024.03.12.

Nyíregyháza – A homokból és hitből emelt város

Tél végén látogattunk el Nyíregyházára, ahol a főszezonon kívül is jó program lehet egy városi séta. Bejártuk a belvárost, és barangoltunk a hangulatos Sóstón, ami azon túl, hogy ilyenkor is gyönyörű, tele van érdekes történetekkel.

2024.03.10.

Vadregényes arborétum a visegrádi hegyek között

Visegrád környékének népszerű kirándulóhelye az Apát-kúti-völgy, ahová hétvégenként nagyon sokan látogatnak el. A Telgárthy-rét felett azonban szerényen megbújik egy arborétum is, égig érő fenyőkkel, hangulatos sétautakkal és egy szépséges kis szurdokkal.

2024.03.09.