Megújul a Normafa és Zugliget

A Normafa és Zugliget több milliárd forintos fejlesztéséről döntött a kormány - adta hírül a magyaridok.hu. Megújul és új funkciót kap a Hild-villa, a zugligeti lóvasút-végállomás és az egykori Fácán Nagyvendéglő. Útkorrekció és parkolóépítés is lesz a Normafánál.

 

Szerző:
magyaridok.hu
Fotó:
Panoramio
MTI
Wikipédia
2016. szeptember 23.

A Normafa és Zugliget több milliárd forintos fejlesztéséről döntött a kormány - adta hírül a magyaridok.hu. Megújul és új funkciót kap a Hild-villa, a zugligeti lóvasút-végállomás és az egykori Fácán Nagyvendéglő. Útkorrekció és parkolóépítés is lesz a Normafánál.

 

A Hild József által tervezett villa 

 

A kormány határozata a Normafa park megvalósításához és működéséhez, a közösségi közlekedés fejlesztéséhez, az Eötvös út új nyomvonalának kialakításához és az ehhez kapcsolódó parkoló kialakításához szükséges állami, illetve önkormányzati vagyonba nem tartozó ingatlanok tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza - írja a magyaridok.hu. A jogszabály rögzíti többek között, hogy a XII. kerületi egykori Fácán Nagyvendéglő épületének felújítására azonnali átcsoportosítással 950 millió, majd jövőre további 950 millió forintot kell biztosítani. A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációs program keretén belül fogja hasznosítani a Fácán Nagyvendéglőt. A Zugligetben álló, műemléki védettséget élvező, Hild József által tervezett, 1856-ban átadott épület a jövőben természetvédelmi oktató központként születik újjá.


Erről korábban a Hegyvidéki Önkormányzat részéről Pokorni Zoltán polgármester és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója egyeztetett. A helyszín ideális lenne erre a célra, hiszen a Zugliget egy olyan részén áll, amelyet máig őshonos erdő borít, mégis könnyedén elérhető diákcsoportok részére akár tömegközlekedéssel is.


A kerületi Hild-villa felújítására és a hozzá kapcsolódó telek környezetrendezésére is forrást biztosít a kormány. Az ingatlanra 2017-ben 1 660 milliárd forintot, 2018-ban 550 millió forintot fordítanak. A munkálatok már megkezdődtek a Budakeszi úti villánál. Itt lesz a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tudományos intézetének, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek (MMKI) az otthona. Ennek felújítására idén már 824 millió forintot költ az akadémián keresztül magyar állam.

 

Az egykori lóvasút-végállomás


A határozat rendelkezik a zugligeti egykori lóvasút-végállomás épületének műemléki felújításáról és funkcióbővítő hasznosítását célzó beruházásáról is, amelyre jövőre legfeljebb 622,3 millió forint forrást fordítanak. A zugligeti ingatlan felújításához az építési engedélyt már megkapta az önkormányzat. A tervek szerint ide költözhet majd be a hegyvidéki helytörténeti gyűjtemény is. A Hegyvidéki Önkormányzat eredetileg a leromlott állapotban lévő épület eladását tervezte, majd végül úgy döntött, hogy felújítja azt.

 


A dokumentum szerint az épületfelújítások mellett az Eötvös út új nyomvonalának és az ehhez kapcsolódó parkolónak a kialakítására 2017-ben 980 millió forint jut. A Normafa építési szabályzata szerint az Eötvös út Normafa út és síház közötti szakaszának forgalmát a gyermekvasút nyomvonala melletti új útra helyeznék át, míg a Konkoly-Thege Miklós út felső részén parkolóhelyeket alakítanának ki - ez teszi majd lehetővé, hogy megszüntessék a Normafa Síház melletti parkolót és buszfordulót.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ketten hét táskával a Zöldön - Normafa-Hármashatár-hegy
A sziklaorom lábától a meggyes rétesig a zöldön - Gellért-hegy-Normafa

Széll Kálmán tértől a Normafáig - fogaskerekűvel

Menő libegők, ahol télen-nyáron himbálózhatsz

Cikkajánló