Megújult a kéktúra egyik legszebb vára

Március 19-én, kedden adták át a felújított Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei várat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magócsi Márton (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2024. március 21.

Március 19-én, kedden adták át a felújított Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei várat.

Az Alsóvárban, a pinceterekben kiállításokat hoztak létre, a Felsővár palotaépülete pedig visszanyerte középkori térszerkezetét, illetve itt is nyíltak új kiállítások. Elkészült egy applikáció is, ami bemutatja a hétszáz éves vár egykori lakóinak hétköznapjait, életkörülményeit – adta hírül az MTI. A boldogkői várat 641 millió forintból újították fel.

A vár építésének körülményeiről nincs információnk, de annyi biztos, hogy a legkorábbi része az öregtorony, ami jó eséllyel a tatárjás után épült. A 14. században bővítették, ekkor palotát és egy másik tornyot építettek, a 15. században pedig újabb bővítésen esett át. Balassi Bálint állítólag itt írta a Borivóknak való című versét.

A várnak nem volt szerepet a török háborúkban. A 17. században kurucok foglalták el, majd a Habsburgok, 1701-ben pedig a császár elrendelte a lerombolását. Ez részben meg is történt. A vár lakhatatlanná vált. 1960-ban kezdődtek meg a régészeti feltárások és az első helyreállítási munkálatok. A 90-es évekig turistaszállás működött benne.


Cikkajánló