Megújult angolparkkal csalogat a dégi Festetics-kastély

Ha idáig csak képeskönyvekben láttál igazi 19. századi kastélykertet, akkor itt az ideje, hogy felkerekedj, és meg se állj Dégig, ahol befejeződött a Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója: három ütemben összesen 785 millió forintból újult meg Közép-Európa egyik legnagyobb, 300 hektáros angolkertje.

 

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Csákvári Zsigmond/kultúra.hu
2015. október 28.

Ha idáig csak képeskönyvekben láttál igazi 19. századi kastélykertet, akkor itt az ideje, hogy felkerekedj, és meg se állj Dégig, ahol befejeződött a Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója: három ütemben összesen 785 millió forintból újult meg Közép-Európa egyik legnagyobb, 300 hektáros angolkertje.

 

Az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciója a legnagyobb volumenű kerthelyreállítás hazánkban a II. világháború óta. A romantikus regényekbe illő kastélykertben első ütemben 250 millió forintból, míg a most lezárult második és harmadik ütemben 270 millió forintból valósultak meg a fejlesztések.


A parkfelújítás első üteme tavaly júliusban fejeződött be: a mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető, faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg.

 

 

 

Lenyűgöző pompa, precíz tervezés

A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. A parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójajként Pollack Mihály neve is felmerült, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, illetve a falu katolikus és református templomára. A park falu felőli részén állt a konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

 

 

A rekonstrukció második ütemében kikotorták a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű, Alsó- és Felső-Szerpentin-tavat, helyreállították a partvonalat, és rendezték az áradásokat meggátoló csatornarendszert is. A felújítás részeként megújult a tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is.

 

A harmadik ütemben - kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához - kikotorták a Festetics-sírdomb körüli tavat és a déli árapasztó csatornát, és elvégezték a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a kislángi árapasztó csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.


Jó hír azoknak, akik szeretnek impozáns környezetben andalogni, hogy a fejlesztés részeként megújult az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. A park növényei sem maradnak ismeretlenek számodra, ugyanis növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok segítenek a tájékozódásban. Készült egy ismeretterjesztő film és egy interaktív kiállítási makett is, amely a kastélyban található tárlat kínálatát színesíti.

 


A dégi kastély a Nemzeti Kastélyprogram része, és szerepel azon nyolc épület között, amelyekre még idén pályázatot nyújtanak be. Siker esetén - másfél milliárd forintból - jövőre megkezdődhet a kastély teljes rekonstrukciója is. Mindemellett néhány hónapon belül a volt kúriaépület teljes körű felújításának is örülhetnek majd a látogatók.

Kapcsolódó cikkek:
Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

 

 

Cikkajánló