Megvan az első tojás a gemenci feketególya-fészekben

A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött, és már meg is van az első tojásuk. 

Szerző:
Gemenc Zrt.
Fotó:
Gemenc Zrt.
2019. március 29.

A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött, és már meg is van az első tojásuk. 

Szinte biztos, hogy idén a Tóbiás és Sára párosát váltó madarak mindennapjait fogják megfigyelni az érdeklődők a gemenci feketególya-fészekben. Az új pár már az első tojásuk körül rendezgetik a fészket.

 

 

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével jött létre az immár hatodik éve működő tudományos kutatás. Az új feketególya-pár megjelenésével lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi adatokat, amelyeket Tóbiás és Sára megfigyelésekor regisztráltak a kutatók, most összehasonlítsák az új gólyapár szokásaival. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása pedig olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását - tudatta közleményében a Gemenc Zrt.

 

 

Folytatódik a gemenci „feketególya-saga”, itt nézheted meg élőben, hogy mi történik éppen a fészekben.

 

Fekete gólya (Ciconia nigra)
A fekete gólya tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Élő adás a madárfészekből

Lassan benépesítik a gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Gólyák célkeresztben - Mi történik Libanonban? 

Az őrségiek is meglepedőtek az első fekete gólyán 

 

 

Cikkajánló