Melyik legyen az Év Hala jövőre?

A Magyar Haltani Társaság idén is meghirdette az Év Hala választást. A közönségszavazáson a paduc, a halványfoltú küllő és a harcsa csatázik az elsőségért.

Szerző:
TM
2016. október 11.

A Magyar Haltani Társaság idén is meghirdette az Év Hala választást. A közönségszavazáson a paduc, a halványfoltú küllő és a harcsa csatázik az elsőségért.

A 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját októberben indította el a Magyar Haltani Társaság. Az a hal lesz a győztes, amelyik 2016. december 31-ig a legtöbb szavazatot gyűjti be a társaság honlapján, az eredményhirdetés 2017. január 1-jén lesz. Lássuk, a 2017-es felhozatalt.

Paduc (Chondrostoma nasus)
 

Fotó: André Karwath

 

Az áramvonalas testű paduc piros úszóival, szarulemezzel borított ajkaival igazán feltűnő jelenség. Nagyobb vízfolyásokban, sóderes zátonyok környékén a róla elnevezett paduczónákban tömegesen fordul elő. Általában víz alatti köveken, szikladarabokon gyűjtögeti be táplálékát, amely főleg moszatokból, apró élőlényekből áll.

Halványfoltú küllő (Romanogobio vladykovi)
 

Fotó: Juhász Lajos

 

Ez az apró termetű, 10-12 cm maximális hosszúságot elérő fenéklakó halacska csak a Duna vízrendszerében fordul elő, tehát endemikus halfajunk, ezért védelmet érdemel. Alsó állású szája szögletében egy-egy bajuszszál található. Oldalán kékes foltsor húzódik, de úszói csak kevéssé foltosak.

Harcsa (Silurus glanis)
 

Fotó: Harka Ákos

 

Barnán vagy szürkén márványozott halfaj, melynek csupasz, nyálkás testét nem fedi pikkely. Szája hatalmasra tátható, állkapcsain sűrű kefefogazat segíti a zsákmány megragadását. A nagyobb folyók és tavak lakója, különösen a változatos, jó búvóhelyeket kínáló szakaszokat kedveli. A magyarországi halfauna legnagyobbra növő tagja, hossza a 2 métert, tömege a 100 kilogrammot is meghaladhatja.

Az év halára december 31-ig szavazhatsz a Magyar Haltani Társaság honlapján, ahol bővebben is olvashatsz a jelölt halfajtákról. Neked csak egy kattintás, de nekik az Év Hala cím a tét.
 

Kapcsolódó cikkeink:

A haldoktor vitte a prímet

Új halfajt fedeztek fel a Körösben

Cikkajánló