MESSZELÁTÓ - BOLDOG ÖZSÉB-KILÁTÓ

Nézd meg a kilátónál készült panorámaképünket, videónkat, képeinket, és mássz fel a Pilis-tetőre, mert csúcs kilátás vár a 756 méter magas hegyen, a 2014-ben átadott kilátóról.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Gulyás Attila ÉS VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. december 2.

Nézd meg a kilátónál készült panorámaképünket, videónkat, képeinket, és mássz fel a Pilis-tetőre, mert csúcs kilátás vár a 756 méter magas hegyen, a 2014-ben átadott kilátóról.

Egy geodéziai toronyból alakították ki ezt a remek, körpanorámával kecsegtető kilátót a Pilis-tetőn. A kör alakú, fedett teraszról igazi 360 fokos kilátásban részesülhet az idelátogató.

A pálos rend alapító atyjáról, az ezen a vidéken remeteként élő Boldog Özsébről nevezték el a borovi fenyővel borított vasbeton tornyot, amelyre most már bárki könnyedén felmehet az év bármely szakában.

 

MESSZELÁTÓ - BOLDOG ÖZSÉB-KILÁTÓ from Turista Magazin on Vimeo.

 

 

A kilátóhoz legkönnyebben a Két-Bükkfa-nyereg parkolójától juthattok fel gyalogosan, vagy akár kerékpárral. Szinte végig aszfaltút visz fel. Aki szeretné a szilárd burkolatot elkerülni, és többet gyalogolni, az Pilisszentkeresztről vagy Pilisszántóról is nekivághat a P, Z, ZΔ jelzéseket követve.

 

 

A régi rakétabázisnak már csak romjai emlékeztetnek arra, hogy sokáig turisták elől elzárt terület volt ez a csodálatos hely, amely a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja.


A hidegháborús évek bár nekünk természetjáróknak nem kedveztek, de az itt élő, szigorúan védett magyarföldi husángnak ez csak jót tett. Egyik legnagyobb termőterületét évtizedekig nem háborgatták. A veszélyeztetett növényfaj egyébként amolyan kaporra emlékeztető, akár 2 méter magasra is megnövő, egyszerű lágyszárú.

 


Ma már minden időszakban felsétálhatunk, vagy feltekerhetünk ide, de gépkocsival - hiába vezet ide aszfaltozott út - csak az erdészet jöhet. Jól is van ez így, legalább megismerjük a Pilis legendás turistautvonalait, és nem háborgatjuk a természetet.


A torony kilátószintje teljesen fedett, a feljutás sem rémisztheti el a tériszonyos kirándulókat sem, mert a borovi fenyőből kialakított sűrű burkolat és a csúszásmentes lépcsőfokok biztonságosak. Igaz télen azért nem árt vigyázni, hiszen a hófúvás beterítheti a kilátó belsejét.

 


Fentről a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Pilisvörösvári-medence, de még a Gerecse vonulatai is kiválóan látszanak megfelelő időjárási körülmények között.

 


Télen könnyen előfordulhat az is, hogy míg odalent minden ködbe burkolódzik, a kilátó ragyogó napsütéssel fogad titeket. Ilyenkor a panoráma egyedivé válik. A hullámzó felhőpaplanból kibukkanó hegycsúcsok látványa életreszóló élménnyel ajándékozza meg a jó időben, jó helyre tévedt természetjárókat. 

 

 

Ide csak és kizárólag kilátórajongók kattinthatnak!

 

Ha még többet szeretnél megtudni a Boldog Özséb-kilátóról, lapozd fel magazinunk 2016. december-januári számát.

Cikkajánló