Milyen fenyőt válasszak?

Luc, nordmann, ezüstfenyő vagy esetleg valami más? Melyik a legolcsóbb? A legtartósabb? Na, és a legszebb? Fenyőkisokosunk következik.

Szerző:
Turista Magazin
2023. december 17.

Luc, nordmann, ezüstfenyő vagy esetleg valami más? Melyik a legolcsóbb? A legtartósabb? Na, és a legszebb? Fenyőkisokosunk következik.

Bár az esztétikai szempontok szubjektívek, néhány tényező, ha nem is szó szerint, de kézzelfogható: például az ár, az illat vagy a szúrósság. Ha nem műfenyőt választasz, ezeket mind érdemes végiggondolnod.

A klasszikus karácsonyfa nem más, mint a lucfenyő, aminek két nagy előnye van. Ez a legolcsóbb fajta, de nem elhanyagolható az illata sem, ami mind közül ennek a fának a legerősebb. Vannak viszont negatív jellemzői is: nehéz belőle igazán formásat találni, szúrós a levele és nagyon hamar elkezd potyogni.

A különleges színű ezüstfenyő szintén szúrós, viszont formásabb, és kis illata is van. A lombtartó képessége jobb, mint a lucé. A közepes árkategóriába tartozik.

Az egyik legnépszerűbb fajta a Nordmann-fenyő, ebből egyre többet telepítenek hazánkban is. Nagyon formás, kevésbé szúrós, illata viszont szinte egyáltalán nincs. Csak sokára kezdenek potyogni a tűlevelei. Métere drágább, mint az ezüstfenyőé és a lucé.

A három ismertebb fajtán kívül itt-ott lehet kapni duglászfenyőt, szerb lucfenyőt és kolorádói jegenyefenyőt (concolort) is. Az első narancsszerű illatot áraszt, ha megdörzsöljük a leveleit, és jó a lombtartó képessége. Ha az ezüstfenyőre keresel olcsóbb és nem szúrós alternatívát, vadássz szerb lucfenyőt, ami színben kicsit hasonlít hozzá.

Végül, a dekoratív kolorádói jegenyefenyővel találkozni a legritkábban. Szintén ezüstös-zöldes tűlevelekkel büszkélkedhet, melyek nem szúrnak, nem hullanak, és a fának citromos fenyőillata van. Ez a legdrágább fajta.

Cikkünk először 2022 decemberében jelent meg.

Cikkajánló