A karácsonyfák második élete Észtországban: megisszák őket

Egy észt italgyártó cég sokáig kereste az ízben passzoló tonikot az általuk gyártott ginhez, a fenyők „újrahasznosításával” pedig két legyet ütöttek egy csapásra.

Szerző:
hu.euronews.com
emerging-europe.com
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 4.

Egy észt italgyártó cég sokáig kereste az ízben passzoló tonikot az általuk gyártott ginhez, a fenyők „újrahasznosításával” pedig két legyet ütöttek egy csapásra.

Az észtországi Saaremaa szigetén egy családi italgyártó cég már régóta gondolkozott a fenyők felhasználásán, így jöttek rá, hogy míg a kisebb, házaknál tartott karácsonyfák sajnos méretükből adódóan kiszáradnak az ünnep végére, a városok főterén felállított, hatalmas fenyők megtartják a nedvességet még januárra is.

Először három éve készítettek tonikot a városháza előtt felállított fából, aztán Észtország más városainak fenyőfáit is megkapták. Most már Helsinki és a lett Jurmala karácsonyfáit is ide szállíják az ünnepek után.

A tűleveleket pépesítik, leszűrik, citrommal és kardamommal ízesítik, majd kinint adnak hozzá és szénsavval dúsítják. Az üzlet tulajdonosa szerint északi borókából készült ginjükhöz sokáig nem találtak tökéletesen passzoló tonikot, ezért határozták el, hogy legyártják a sajátjukat. „A fenyőt jól ismerik itt az északi országokban. Évszázadok óta használjuk, ásványokban és vitaminokban gazdag, magas a C és D-vitamin tartalma. És persze, ezekben az időkben, amikor az emberek a járvánnyal küzdenek, erre egyre nagyobb az igény” – mondta a tulaj a Euronews-nak.

A Magyarországon felállított karácsonyfák életútjáról ebből a cikkünkből tudhatsz meg többet.

Cikkajánló