Programok

Mindenhol természet - Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén felfedezheted, hogyan kapcsolódik össze a művészet a természettel, megtudhatod, mi maradt ránk a jégkorszakból, tisztává varázsolhatod a kéket, és a legapróbb kövekig megismerheted a Badacsonyt.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
TM.hu
Országalbum/bardi
Hegyeklanya
Mea
2015. május 14.

Ezen a hétvégén felfedezheted, hogyan kapcsolódik össze a művészet a természettel, megtudhatod, mi maradt ránk a jégkorszakból, tisztává varázsolhatod a kéket, és a legapróbb kövekig megismerheted a Badacsonyt.

1. Itt az első Gödöllői Természetfilm Fesztivál

 

Ha érdekelnek a természetfilmek, már mától ott a helyed a Gödöllőn! A „Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék” mottóval életre hívott esemény egyik fő célcsoportja a fiatalság, de minden természetszerető ember megtalálhatja a kedvére való programot. A péntek a diákok napja lesz, hétvégén pedig a családok számára szerveznek tartalmas és színvonalas rendezvényeket. A vetítések fő helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély Lovarda, a filmszínházban 3D-s videókat tekinthetsz meg, az Alsóparkban pedig a természet- és környezetvédelemhez kapcsolódó programok kapnak szerepet. A gyerekek sem fognak unatkozni: játékos módon megismerhetik a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét, bepillantást nyerhetnek a cserkészélet mindennapjaiba, és még a Budakeszi Vadaspark állataival is találkozhatnak. A jó hangulatról a hétvégi könnyűzenei koncertek gondoskodnak.
Szombaton 14:30-tól keresd az előadói sátrat, ahol Németh Csaba terepfutónak, az Országos Kéktúra nagykövetének előadását hallgathatod meg!

Mikor?
2015. május 14-17.
Hol?
Gödöllőn több helyszínen
Bővebb info: www.godollofest.com

 

godolloi_term.jpg

 

2. Tisztítsuk meg a Kéket!

 

Szívesen kirándulsz, de elkeserít, hogy szemétkupacokkal találkozol a turistautak mentén? A TeSzedd a Kéken! mozgalom pont ezért jött létre. A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében megvalósuló akció keretein belül az Országos Kékkör (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra) több mint 2500 km hosszú útvonalát szeretnénk megtisztítani a hulladéktól, hogy minden túrázót tiszta és kulturált környezet várjon. A hulladékgyűjtés a három nagy szakasz nyomvonalának 10 méteres sávjában történik.
Bár a hétvégi programra már beteltek a helyek, ha vállalkozó szelleműnek érzed magad, önkéntes alapon bármikor szemeteszsákot ragadhatsz, csakúgy, mint Tóth Marcellék
Mikor?
2015. május 16.
Hol?
Országos Kékkör
Bővebb info: teszeddakeken.hu

 

teszedd_200x265_150325-k_1_.jpg

 

3. Izgalmas geotúra Badacsonyban

 

Több millió éves bazaltvulkán, lélegzetelállító panoráma, gazdag tavaszi növényvilág és egy legendás szerelmi történet - ezekkel, és még több csodával ismerkedhetsz meg a vasárnapi badacsonyi geotúrán! Ha érdekelnek a félelmetes vulkánkitörések, a mesélő kőzetek, a Tapolcai-, a Káli-medence és a Balaton születésének története, valamint a tölgyesek és a bükkösök változatos élővilága, és kultúrtörténeti emlékek megismerésére is szomjazol, ne hagyd ki ezt a nem mindennapi túrát! A program időtartama nagyjából 4,5 óra, a résztvevők 9,5 km-es távval és 400 m-es szintemelkedéssel küzdenek meg, gyakorlott túravezető segítségével.
Útvonal: Szegedy Róza ház - Rózsa-kő - Bujdosók lépcsője - Kisfaludy-kilátó - Kőkapu - Szegedy Róza ház
Mikor?
2015. május 17.
Hol?
Badacsony
Bővebb info: kattints ide! 

 

bad.jpg

 

4. Utazz vissza a jégkorszakba Szőcén!

 

Különleges növényritkaságok között kacskaringózik a fapalló a szőcei tőzegmohás lápréten, amely számos jégkorszaki maradványfaj otthona. Ilyenkor érdemes igazán meglátogatni az Őrség egyedülálló helyszínét, ahol rovaremésztő kereklevelű harmatfűvel (Drosera rotundifolia), tőzegeperrel (Potentilla palustris) és zergeboglárral (Trollius europeaus) is találkozhatsz. Szombaton szakvezetéses túrán vehetsz részt a lápréten, ezt követően pedig kiadós ebédet fogyaszthatsz el az Őrség Vendégház és Étteremben. A program jó kiegészítője lehet a szomszédos Lápok Háza, amely az őrségi lápok élővilágát mutatja be szórakoztató, interaktív módon.
Kedvcsinálóként olvasd el cikkünket!
Mikor?
2015. május 16.
Hol?
Szőcei tőzegmohás láprét
Bővebb info: www.orseg.info

 

szoce(1).jpg

 

5. Művészet és természet az „Ördögszántotta hegyen”

 

Ha rajongsz a művészetekért és a természet is vonz, két szenvedélyed is kiélheted a Nagyharsányi Szoborpark szabadtéri tárlatvezetésén szombaton. A szársomlyói kőfejtőben 1967-ben létesített alkotótelep magyar és külföldi művészek szobrainak ad otthont; magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek között sétálgathatsz. Az alkotások különlegessége, hogy zömével a környékről származó sziklákból, a szabad ég alatt készültek.
Hogy még kivételesebb legyen, a helyszínhez egy legenda is kapcsolódik, amely szerint az ördög szerette volna megkaparintani a környék legszebb leányát, ehhez azonban fel kellett szántania a hegyet az első kakasszóig. Próbálkozása csődbe fulladt, ennek nyomát a kőfejtő viseli, amelyet a helyiek így „Ördögszántotta hegynek” neveztek el.
Mikor?
2015. május 16.
Hol?
Nagyharsányi Szoborpark
Bővebb info: www.ddnp.hu/szoborpark

 

szob.jpg

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?