Mire figyeljünk, ha már kevésbé fiatalon túrázni indulunk?

Magyarország gyönyörű. Bővelkedik épített és természeti értékekben is, nem csoda, hogy egyre többen indulnak útnak, hogy felfedezzék e páratlan látnivalókat. Ebben a rövid kis összeállításban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikre ötven év felett gondolni érdemes, túrázás, kirándulás előtt, bármely évszakban.

Szerző:
Magyar Természetjáró Szövetség
Fotó:
Csanádi Márton (Kiemelt kép)
2023. január 26.

Magyarország gyönyörű. Bővelkedik épített és természeti értékekben is, nem csoda, hogy egyre többen indulnak útnak, hogy felfedezzék e páratlan látnivalókat. Ebben a rövid kis összeállításban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amikre ötven év felett gondolni érdemes, túrázás, kirándulás előtt, bármely évszakban.

Olyan túrát válasszunk, ami az aktuális egészségi állapotunknak megfelel!

Bármilyen fittek is voltunk valaha vagy vagyunk épp most, legyünk büszkék a korunkra, és annak tudatában induljunk útnak! Vegyük figyelembe a szintemelkedést és a túra kezdő- és végpontjáról való hazajutás idejét is, ne terheljük túl magunkat! Csak olyan hosszúságú kirándulást vagy hosszabb túrát vállaljunk, amit szívesen és örömmel teszünk meg, így lesz esélyünk, hogy aztán újra jó kedvvel útra kelhessünk. Ha nincs ötletünk, merre induljunk, kedvcsinálóként merítsünk a turistamagazin.hu ajánlóiból, de választhatunk egy hosszabb-rövidebb szakaszt a kéktúrákból is, a kektura.hu honlap segítségével.

Mindig tervezzük meg előre, hová megyünk!

Saját biztonságunk érdekében előre tervezzük meg térkép, a termeszetjaro.hu digitális útikönyv vagy ennek mobiltelefonra ingyenesen letölthető verziója, a Természetjáró applikáció segítségével, hogy merre kiránduljunk. Figyeljünk az indulási és az érkezési időkre is, főleg késői napfelkelte vagy korai napnyugta esetén. Szépkorúak esetén átlagban 3 km/óra tempóval érdemes számolni, normál terepviszonyok mellett. Mondjuk el, mutassuk meg a térképen családtagjainknak, merre kirándulunk, hogy tudják, hol keressenek, ha ránk sötétedik vagy bajba kerülnénk!

Legyen nálunk folyadék, tápanyagban dús élelmiszer és megszokott gyógyszereink!

Bármikor is indulunk útnak, a hátizsákunkban legyen megfelelő mennyiségű folyadék, saját diétánknak megfelelő élelmiszer és azok a gyógyszerek, amiket naponta használunk. Természetesen nem kell több kilónyi inni- és ennivalót magunkkal vinni, de víz, müzli-, vagy energiaszelet, alma vagy banán mindig legyen a kényelmesen a hátunkra simuló hátizsákunkban.

Öltözzünk rétegesen, használjunk mobiltelefont, túrabotot!

Saját kényelmünk érdekében bátran használjunk „segítőket”: vigyük el feltöltött és bekapcsolt mobiltelefonunkat magunkkal a kirándulásra. Lábaink és karjaink tehermentesítésére kiválóak a megfelelően kiválasztott túrabotok. Öltözködésünkben figyeljünk a réteges ruházatra, ha fázós a fejünk, akkor sapkát, kendőt, csősálat is vigyünk magunkkal, de hidegben jól jöhet egy pár kesztyű is. Könnyű esőkabátot, széldzsekit mindig érdemes bepakolni, még egy rövidebb túrára is. Ügyeljünk a megfelelő lábbelire is, ne egy hosszabb túrán avassuk fel a frissen vásárolt bakancsunkat. Érdemes a túrákra olyan cipőt, bakancsot húzni, ami fogja a bokánkat és már megszokta a lábunk a viselését.

Mindenképp vigyünk magunkkal a túrára jókedvet és lelkes túratársakat is, közösségben sokkal jobb élmény a kirándulás.

Kellemes túrázást kíván a Magyar Természetjáró Szövetség.

Cikkajánló