Mit csinál ez a „skalpoló” flamingó?

A leplet az MME rántja le, mi pedig úgy döntöttünk, továbbadjuk a megfejtést. Mi az a vörös folyadék, ami a flamingó fejéről csordogál lefelé a fióka csőrébe?

Szerző:
TM
2020. augusztus 6.

A leplet az MME rántja le, mi pedig úgy döntöttünk, továbbadjuk a megfejtést. Mi az a vörös folyadék, ami a flamingó fejéről csordogál lefelé a fióka csőrébe?

Első látásra úgy tűnik, mintha az egyik felnőtt a madár a másik fejébe mélyesztené a csőrét, aminek a nyomán vér fakad, és ebből táplálkozna a fióka.

A vörös folyadék azonban nem vér, hanem begytej. Ezzel leginkább a galambalakúak, illetve a hím császárpingvinek és a flamingók etetik a fiókáikat. „A begytej, hasonlóan az emlősök tejéhez, a prolaktin nevű hormon termelődéséhez kapcsolódik. A hormontermelés a kotlás utolsó heteiben fokozódik, a tojónál és a hímnél egyaránt megindítja a begytej képződését” – magyarázza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A begytejnek rendkívül magas a zsír- és fehérjetartalma, és fontos a fióka immunizálása miatt.

A flamingók nyelőcsövében található mirigyek termelik a begytejet, aminek azért van fontos szerepe, mert a fiókák csőrében csak több hét alatt fejlődnek ki azok a lamellák, amik megszűrik a vízben élő rákokat és ízeltlábúakat. A folyadék élénk színét ugyanannak köszönheti, mint maguk a madarak: a karotinokban gazdag étrendnek. Ilyenkor a fiókát tápláló szülők tollazata egy időre ki is fakul.

A videón tehát az látható, hogy a két szülő egyszerre eteti az utódját, amit úgy oldanak meg, hogy az egyik szülő a másik fejére csorgatja a begytejet.

Forrás: MME

Cikkajánló