Mit keres egy óriási fog az egyik leghíresebb lengyel hegyen?

Amikor megkérdezték a Giewont csúcsa felé igyekvő, hatalmas fogat cipelő japán hegymászókat, csak annyit feleltek, egy tudományos projekthez kell.

Szerző:
magas-tatra.info
thefirstnews.com
Fotó:
Portal Tatrzański / Mariusz Grefkowicz
makikoyamamoto.com
2019. június 6.

Amikor megkérdezték a Giewont csúcsa felé igyekvő, hatalmas fogat cipelő japán hegymászókat, csak annyit feleltek, egy tudományos projekthez kell.

A 120 cm magas és 80-90 cm széles gipszfogat nem lehetett könnyű felcipelni az 1895 méteres hegy tetejére, még azzal a speciális hordkerettel sem, amit egyébként a szlovák teherhordók használnak.

 

Úton a csúcs felé


Mint később kiderült, az ötlet egy japán művésztől, Makiko Yamamotótól származik, aki dokumentálni akarta a hatalmas fog útját a hegyre, az erről készült filmet pedig a Poznań Art Week nevű rendezvényen mutatják majd be, amiből biztosan kiderül, hogyan jön össze a lengyel hegy és a nagy fog. Yamamoto egyébként még a Tátrai Nemzeti Parktól is engedélyt kért a különös túrához, a szemtanúk szerint pedig a csapat felkészültnek tűnt, mindenkinek megvolt a szükséges hegymászó felszerelése, beülője, hevederje.

 

A művésznő és az óriás fog


Nem ez az első alkalom, hogy egy hatalmas fog felbukkan Yamamoto munkásságában. 2018-ban a kiotói film- és művészeti fesztiválon mutatott be egy installációt, ami a japán legendák óriásaihoz kötődött.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Medvék miatt zártak le három barlangot a Tátrában

Elkészült a Tátra mesebeli jégtemploma

Zergerekord a Tátrában

Kipróbáltuk, milyen a fák fölött sétálni Szlovákiában

Cikkajánló