Mit keres ez a minitükörtojás az ágakon?

Egy éppen terjedőben lévő idegenhonos fajról van szó, amivel legtöbbször városi parkok fáin lehet találkozni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dr. Szita Éva / Pajzstetű Citizen Science
Forrás:
Pajzstetű Citizen Science
2024. március 21.

Egy éppen terjedőben lévő idegenhonos fajról van szó, amivel legtöbbször városi parkok fáin lehet találkozni.

A fura szerzet nem más, mint az indiai teknőspajzstetű, ami leginkább egy apró, jól átsült tükörtojásra, öregkorában pedig egy darab pattogatott kukoricára hasonlít. Az Agrártudományi Kutatóközpont citizen science projektet indított a felkutatására, melynek keretein belül bárki beküldheti a pajzstetű-észlelését.

Ez a néhány milliméteres faj terjedőben van, több városi parkban találkoztak már vele fásszárú növényeken, de tápnövényei között gyümölcsök (például alma, körte vagy őszibarack) is szerepelnek. Bár képeken kicsit nehéz kivenni, de a tudományos megfogalmazás szerint

egy 2-3 mm-es, ovális és vörösbarna színű élőlényről van szó, a háti oldalán 3-6 mm átmérőjű, piszkosfehér, sokszor rózsaszínes, kupola alakú viaszhéjjal, amely szarvszerűen kicsúcsosodik.

A pajzstetveket fásszárú növényeken, dísznövényeken, ágakon, gallyakon, esetleg leveleken, szárakon keresd. Mivel a növényi nedveket szívogatják, ronthatják a tápnövény kondícióját, hatással lehetnek a magasságára, levélszámára, a leveleinek a területére, és korai levélveszteséget is okozhatnak. Befolyásolhatják a fotoszintézist, ezáltal fogékonyabbá tehetik a növényt a kórokozókra.

Ha látsz egyet, fotózd le és küldd el a Pajzstetű Citizen Science Facebook-oldalnak GPS-koordinátákkal és esetleg pár sorral, hogy hol és milyen növényen találtad.

Ha még többet szeretnél olvasni az indiai teknőspajzstetűről, kattints ide!

Cikkajánló