Mohaágyon fekve a Balaton-felvidéken - A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

Vadles, íjászat, időjárás-megfigyelés, méhészet, agyagozás, térképismeret - csak néhány a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola repertoárjából. Az intézmény egész évben tárt karokkal várja a természetkedvelő gyerekeket és felnőtteket Veszprém megyében.

Szerző:
Hidvégi Brigi (bakonyerdo.hu)
Fotó:
Gulyás Attila
bakonyerdo.hu
2014. augusztus 4.

Vadles, íjászat, időjárás-megfigyelés, méhészet, agyagozás, térképismeret - csak néhány a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola repertoárjából. Az intézmény egész évben tárt karokkal várja a természetkedvelő gyerekeket és felnőtteket Veszprém megyében.

„Az erdőkben olyan dolgok vannak, amelyekről mohaágyon fekve évekig ábrándozhatnánk.” A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola nem véletlenül választotta Franz Kafka idézetét mottójául: az intézmény legfőbb célja, hogy a természet szeretetére és környezettudatos gondolkodásra tanítsa a jövő generációit. Sokrétű nevelési programja, a változatos foglalkozások és a mesébe illő környezet azonban nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek, a pihenni, kikapcsolódni vágyó baráti társaságok és a családok számára is vonzó lehet.

 

Az erdei iskolát 2004-ben létesítette a Bakonyerdő Zrt. Az intézmény Veszprém megyében, a Művészetek Völgye és a Káli-medence határán, a Vigántpetend és Nagyvázsony közötti erdőtömb közepén található, és egész évben nyitva tart. Mellette halad el az Országos Kéktúra útvonal és a balatoncsicsói községhatár szomszédságában található a "Csicsói erdészház" pecsételőhely is. Az idelátogatók erdészeti, természetismereti, történelmi tudással gazdagodhatnak, és érdekes hagyományőrző foglalkozásokon vehetnek részt. Az Öreg bükk tanösvényen végighaladva megismerkedhetnek az erdei életközösséggel, az állat- és növényvilággal, és betekintést nyerhetnek az erdész munkájába.

 

 

Öreg bükk tanösvény 

 

A gyerekek a leghatékonyabb módon, saját megfigyeléseik és tapasztalataik alapján tanulhatnak az erdei iskolában. Az izgalmas kirándulások során megismerkedhetnek az itt élő fákkal, cserjékkel és lágyszárú növényekkel, valamint az időjárás-megfigyelés módszerével, és megtanulhatják, hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az előadások alkalmával a résztvevők a madártan, a méhészet és a csillagászat területén bővíthetik a tudásukat. Kézműves foglalkozások is várják az erdei iskola látogatóit, belekóstolhatnak például az agyagozás, a nemezelés, a papírmerítés, a bőrművesség és a kenyérsütés rejtelmeibe. A kalandvágyó gyerekek kipróbálhatják az íjászatot és a légpuskás céllövészetet, de felülhetnek egy lovaskocsira, vagy felfedezhetik a helyi kovácsműhelyt is.

 

A környéken gyalogos, kerékpáros és autóbuszos kirándulást tehetünk, emellett érdemes megtekinteni Nagyvázsonyt, a Káli- és a Tapolcai-medencét, ahova szervezett túrák is indulnak. Az erdei iskola mindenki számára lehetőséget nyújt a Balaton-felvidék természeti, történelmi és kultúrtörténeti nevezetességeinek megismerésére, de a sportpályák, a játszótér és a tűzrakóhelyek is a tökéletes kikapcsolódást szolgálják.

 

 

Kilátás az iskola kertjéből Vigántpetend felé

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Erdei tanösvény, vadetetők, magaslesek, madárodúk
- Trófea kiállítás, „Érzékszerveinkkel az erdő” interaktív kiállítás
- Sportpályák, játszótér, tűzrakóhelyek
- Szállás, étkezés, környezeti nevelés, erdei tanulás, sportolás 60-65 fő részére
- Szállóépület (30-34 fő): 2-4-6 ágyas szobák, WC, fürdők, konyha, 35-40 fős étkező, bemutatóterem
- Tanépület: 2 szoba 8 fő részére, 15-20 fős kistanterem
- Erdészház (19 fő): 3-6 ágyas szobák, WC, fürdő, konyha, terasz, közösségi terem
- Nagytanterem korszerű berendezéssel (nagyítók, mikroszkópok, laboreszközök, TV, DVD, projektor, szakkönyvek, stb.)
 
 

 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele...
- Madártan, méhészet, csillagászat, időjárás-megfigyelés, szelektív hulladékgyűjtés
- Agyagozás, nemezelés, papírmerítés, bőrművesség, kenyérsütés
- Íjászat, légpuskás lövészet
 

 

További információ: www.bakonyerdo.hu/index.php/erdei-iskolak/balaton-felvideki-erdei-iskola vagy www.bakonyerdo.hu/erdeiiskola/

 

Elérhetőségek 
Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészet
8296 Monostorapáti, Petőfi Sándor u. 34.
Telefon: 06 87/535-200
Fax: 06 87/435-137
Farkas Zsuzsanna erdei iskolavezető
06 30/685-3148
E-mail: farkas.zsuzsa@bakonyerdo.hu

 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod.
 

 

Cikkajánló