Keresés eredménye

A csend tükörképe: a Lázbérci-víztározó

Bizonyára sokan ismerik a bükki Kéktúra-élménybeszámolók legnépszerűbb fotótémáját: a védett, hegyi tavat széles sétánnyal, horgászokkal és pihenőhelyekkel. De vajon mi vár a távolabbi partokon, ahova már nem vezet út? Figyelem, a nyugalom helyreállítására alkalmas képek következnek.

2023.08.13.

Feri bácsi és Forint kutya végigjárta a kéktúrát

Soós Ferenc és kutyája, Forint július 2-án megérkezett Írott-kőre. A páros április 24-én indult útnak Hollóházáról, hogy egyvégtében teljesítsék a kéktúrát. A több mint két hónapos nagy kalandról immár otthon, Kercaszomoron beszélgettünk.

2023.07.07.

Az Alföldi Kéktúra sokszínű kincsei

Aki belevág ebbe a Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó kalandba, annak nem kevés kitartásra és nyitottságra lesz szüksége, cserébe az Alföld sokszínű kincseit, az útra kelés hamisítatlan szenvedélyét, és azt az értékes pluszt kapjuk, amit egy hosszú út során mindenki maga érlel a szívében, formálva énjét és világlátását.

2023.06.09.

Börzsönyi Kéktúra

Sokféleképpen megtervezhetjük egy táj felfedezését, de egy túramozgalom mindig kényelmes választás azoknak, akik nem akarnak bajlódni az útvonaltervezéssel, a látnivalók és más hasznos információk összegyűjtésével. Mi ezúttal a Börzsönyt megkerülő, mintegy 66 km hosszú kék utat ajánljuk nektek.

2023.04.21.
Tavasz Velemben, hófúvás az Írott-kőn, avagy húsvéti tél az Alpokalján

Tavasz Velemben, hófúvás az Írott-kőn, avagy húsvéti tél az Alpokalján

Konfár Tibor 2023.04.11

Mikor két hónappal ezelőtt lefoglaltuk velemi szállásunkat, virágba borulós, madárcsicsergős húsvéti ünnepekre készültünk egy napsütéses tavaszi kéktúrával egybekötve. Álmunkban sem gondoltunk volna egy hófúvásos, hóemberépítős, hógolyózós, csúszkálós, cipőbeázós írott-kői túrára, arra pedig pláne nem, hogy végül egy életre szóló élmény kerekedik belőle!

Tovább

A kéktúra hírneves kaptatója – Nagy-Gete

Gömbölyű piramis vagy mini hegyóriás, esetleg nehezen bevehető sziklabástya, avagy a Dorogi-medence panorámás szigete? Mindenki másként írja le ezt a jellegzetes és pompás gerecsei sasbércet, melynek a nyugati oldalában felhágó kék sziklaösvény mindenkinek emlékezetes élményt nyújt, hát még a panorámája.

2023.04.09.
Nagymágocs, kis ékszerdoboz a Dél-Alföldön

Nagymágocs, kis ékszerdoboz a Dél-Alföldön

Miért éppen Nagymágocs? Külsős szerzőnk szerint azért, mert ez a település és környéke egy igazi kis ékszerdoboz, amelyet szinte alig fedeztek még fel. Itt található az Alföld egyik legszebb kastélya, kedves, vendégszerető emberek lakják, és természeti kincsekben is bővelkedik. Mi kell ennél több egy klassz kiránduláshoz?

Tovább
Vértesi élménytúra kezdő kéktúrázóknak Csókakőtől Gántig

Vértesi élménytúra kezdő kéktúrázóknak Csókakőtől Gántig

Konfár Tibor 2023.02.15

A pazar fekvésű, szépen restaurált csókakői vár, az alatta elterülő réten felállított igényes szoborpark, a Vár-völgy meghitt, madárcsicsergős hangulata, a Vértes-fennsík szintben hullámzó, ligetes erdei, Kápolnapuszta megdöbbentő története, végül Gánt kedves kis utcái az Országos Kéktúra Csókakőtől Gántig kanyargó, alig 14 kilométeres szakaszát igazi élménytúrává varázsolják.

Tovább

Romantikus kápolna az erdő szélén

Nincs a világ végén, mégis jól elbújt. Sümeg közelében, szántóföldek és erdő találkozásánál, fák karéjában szinte észrevétlenül bújik meg a Tarányiak egykori temetkezési kápolnája. Mint egy elvarázsolt, Csipkerózsika-álmát alvó épület, magányosan a tájban, egyszerre szép és borzongató, ahogy a természet fokozatosan körbefonja és visszaköltözik.

2023.01.06.
Kéktúrából kalandtúra a Visegrádi-hegységben

Kéktúrából kalandtúra a Visegrádi-hegységben

Konfár Tibor 2022.12.08

Harmadszor járom már az OKT-t, azt gondoltam, hogy egy rövidke Pilisszentlászló–Visegrád-szakaszon nem érhet különösebb meglepetés. Óriásit tévedtem. Pazar kilátások kápráztattak el, majdnem elgázolt egy komplett vaddisznókonda, a Borjú-főn mellbe vágott egy Wass Albert-idézet, majd végül a visegrádi vár erdőben rejtőző, omladozó falai mellett egy avarban lapuló, elfeledett Mátyás király emlékmű pörgette fel a fantáziámat.

Tovább
Végtelen nyugalom a Nyírség kies homokvidékén

Végtelen nyugalom a Nyírség kies homokvidékén

Soós Lajos 2022.11.22

Ritkán adatik meg az Országos Kékkörön, hogy körtúrában tegyünk meg egy etapot, és végig a kéken tudjunk haladni. Nos, ennek is eljött az ideje, hisz Létavértes környékén egy nagy kanyart tesz meg az Alföldi Kéktúra, melynek során kiindulási pontunkra fogunk visszaérni, miközben csodás réteket, lápokat, erdei szakaszokat érintünk, és persze mindenhol a hatalmas homokmezők.

Tovább
Észak-alföldi túra, amely „nyomokban tavakat is tartalmaz”

Észak-alföldi túra, amely „nyomokban tavakat is tartalmaz”

Soós Lajos 2022.11.15

Úgy döntöttünk, ezúttal a Halápi csárdától a Vekeri-tóig megyünk az Alföldi Kéktúrán. Ugyanis ha ránézünk bármilyen térképre, bizony mindenhol kéklik a környék, ami csodás vízi világot ígér. Igen ám, de az elmúlt esztendők aszályai kivétel nélkül kiszárították a Debrecen környéki tavakat, víztározókat, idén utolsó mohikánként a Vekeri-tóból is eltűnt a víz. A környéken manapság az a szállóige járja, hogy: „nyomokban tavat tartalmaz”.

Tovább