MTSZ 110: Emlékezetes IVV-túra Ácsteszéren

A több mint kétszáz résztvevővel, immár 27. alkalommal megrendezett Táncsics-túra is szerepelt az MTSZ 110 emléktúra sorozatban.

2023. november 14.

A több mint kétszáz résztvevővel, immár 27. alkalommal megrendezett Táncsics-túra is szerepelt az MTSZ 110 emléktúra sorozatban.

A Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség beszámolója a túráról:

A Bakonyalja települései minden évben nagy szeretettel várják a túrázókat szeptember végén. Ácsteszéren a Polgármesteri Hivatal és a Táncsics Mihály Művelődési Ház és Könyvtár remek helyet biztosított a Komárom Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség által rendezett túra rajt-cél helyszínének.

Az esemény IVV-túra (Nemzetközi Népsport Szövetség), része az Észak-dunántúli Kupának és a Magyar Természetjáró Szövetség által meghirdetett „Egész évben 110” túrasorozatnak is. Így a kitűző mellé egy jubileumi oklevelet is adhattunk a túra résztvevőinek.

Az 5 különböző túratáv érinti a környék főbb nevezetességeit: Súron a lombkorona sétányt, Csatkán a Szentkút kegyhelyet, valamint Réde települését, amely ebben az évben bekerült a KEM Értéktárba. A túra Ácsteszér, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Aka dimbes-dombos lankáin is áthalad, több csodás kilátóponttal. Van, ahonnan látni Pannonhalmát is.

A szeptember 30-i túrán igazi csúcs született: 205 túrázó ismerkedett ezzel a csodás vidékkel. A környékbeliek csapatokat szerveztek: jöttek iskolások a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskolából: 31 tanuló a 22 km-es távot választotta, egy másik csapat pedig 14 km-t gyalogolt. Jöttek nagymamák unokákkal, családok gyerekekkel - és bizony nem kis teljesítmény egy óvodástól a 17 km-es táv!

A három legnagyobb csapat kupával térhetett haza. Legtöbben a tatabányai Vulkán Tömegsport Egyesülettől érkeztek. Kupát kapott még a Benedek Elek Általános Iskola és az „Együtt túrázni jó” csapat.

Ácsteszéren a Táncsics ház ebben az évben felújítás miatt nem volt látogatható, de a Táncsics Mihály Művelődési ház minden évben meglepi az idelátogatókat valamivel. Simon M. Veronika festőnő (Ácsteszér díszpolgára) állandó kiállítását többször megcsodáltuk már, de most még további három kiállítást várta a túrázókat. Nagyné Horváth Eszter képeslap gyűjteménye, Ácsteszér és az IVV Táncsics-túra története, valamint Táncsics Mihályról is volt egy kisebb kiállítás, és filmvetítéseknek is részesei lehettünk. Ácsteszér Polgármesteri Hivatalának külön ajándékaként a túra teljesítőit egy tál gulyásleves várta.

Nagy öröm számunkra, amikor lelkes csapatokkal találkozunk, és ilyen sok gyermeket sikerül megmozgatni. Reméljük, belőlük lesznek a jövő túrázói.

Komárom Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség


Cikkajánló