Nagyszabású asztrofotó-kiállítás nyílik a hétvégén

Majdnem egy évtizede annak, hogy utoljára ilyen jelentőségű asztrofotó-kiállítást rendeztek Magyarországon. Szeptember 29-én csillagokba borul a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási csarnoka.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Éder Iván
Bajmóczy György
Jelinek Gábor
Szémár Ferenc
2018. szeptember 27.

Majdnem egy évtizede annak, hogy utoljára ilyen jelentőségű asztrofotó-kiállítást rendeztek Magyarországon. Szeptember 29-én csillagokba borul a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási csarnoka.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében rendezik meg a Csillag-képek című Országos Asztrofotó Kiállítás, aminek célja, hogy bemutassa Magyarország asztrofotós mozgalmának képviselőit és munkáit.

 

Éder Iván: A Lófej-köd

 

Az éjjeli égboltot a természetet kedvelők is előszeretettel fürkészik, bár sajnos a városok fényszennyezése miatt már kevés helyen lehet valós képet kapni a csillagos égboltról, azért még akadnak ilyen szempontból érintetlen területek, ahol akár a Tejutat is láthatjuk. Az univerzum csodáiból azonban szabad szemmel nem láthatunk mindent, ebben segítenek nekünk azok a lelkes asztrofotósok, akik folyamatosan az égboltot kémlelik egy-egy szép fotó elkészítése miatt. Sokszor hónapokig tervezik az adott témát, és bonyolult technikai megoldásokkal tudják csak megalkotni fotóikat. Ezekből a munkákból láthatunk most számosat a Magyar Természettudományi Múzeumba. A kiállítás megnyitója szeptember 29-én, szombaton 16 órakor lesz, és ekkor kerül sor a Mars 2018 fotópályázat díjátadójára is. Az ünnepélyes megnyitó után közös beszélgetésre várják a látogatókat.

 

Bajmóczy György: Hármas együttállás


A kiállítást november 18-ig lehet megtekinteni, mi biztosan megnézzük, hiszen a Turista Magazin is nagyon kedveli a csillagos égboltos fotókat, sőt, több cikket is olvashattatok már nálunk asztrofotókról és asztrofotózásról.

 

Jelinek Gábor: Az Androméda-galaxis

 

Szémár Ferenc: Cirkumpoláris

 

Nézzetek meg egy kis videós ízelítőt is a kiállításról:

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Galaxisvadász akcióban - Interjú Bagi László asztofotóssal

Harminc nap alatt a Tejút körül - Interjú Kaszás Gergő asztrofotóssal

 

 

Cikkajánló