NAGYSZABÁSÚ FEJLESZTÉSEK A DÉL-MEZŐFÖLD TÁJVÉDELMI KÖRZETBEN

Több mint 200 millió forintnyi költségvetésű projectet valósíthat meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

2012. november 10.

Több mint 200 millió forintnyi költségvetésű projectet valósíthat meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A projekt fő célja a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben, az országosan védett természeti, valamint Natura 2000 területen a nagy biodiverzitású gyep élőhelyek természetvédelmi helyzetének fenntartása, több védett növényfaj természetvédelmi helyzetének javítása. A projekt keretében a gyepterületek természetvédelmi kezeléséhez szükséges beruházásokat valósít meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Az ehhez szükséges pénzbeli támogatást a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság „Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzetben” címmel, a „KEOP-3.2.0/11 Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés” elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott pályázata kapta.

 

 

A projekt keretében, a munkálatokat szolgáló teljes gépsort (traktort, rakodógépet, bálázót, bálaszállítót) vásárolhatnak, felújítják és bővítik a nagydorogi állattartó telepet, lecserélik az épületek palatetőit és felújítják a villamos hálózatot.

 

Az állattartáshoz kapcsolódóan eszközöket szereznek be. Mobil karámrendszer fogja szolgálni az állategészségügyi kezelések biztonságos lebonyolítását. A felszín alatti vizek szennyezésének csökkentését az akol aljzatának lebetonozásával oldják meg; a csapadékvíz gyűjtésével részben ki tudják váltani a felszín alatti víz használatát. A magtár korszerűsítése biztosítja az abrak minőségének megőrzését.

 

Az élőállat mozgatáshoz megfelelő tehergépjárművet fognak beszerezni. A nagydorogi állattartó telep látja el a szürkemarha tartáshoz állategészségügyi szempontból kötelező karantén feladatot; a jószágok kordában tartása új karámrendszerrel lesz megoldható.

 

A projekt megvalósulásával 183,3 hektár gyep művelése válik kiszámíthatóvá a meglévő és folyamatosan szaporított állatállománnyal és a vásárolt gépek használatával. A Dél-Mezőföld területén visszaszorulnak az inváziós fajok, nő a védett terület élőhelyeinek diverzitása. A védett természeti területek jó kezelésének bemutatásával a természetvédelem és a természetvédelmi célú beavatkozások társadalmi elfogadottsága javul, melyek össztársadalmi hasznot generálnak.

 

A projekt költségvetése: nettó 215.621.729 Ft.

 

Cikkajánló