NEGYVEN MILLIÓAN KÖTNEK NYAKKENDŐT

A Magyar Cserkészszövetség is csatlakozik augusztus 1-jén a World Scout Scarf Day nemzetközi eseményhez, amelyen világszerte több millió cserkész viseli majd a nyakkendőjét egész nap.

Szerző:
Magyar Cserkészszövetség
Fotó:
Magyar Cserkészszövetség
2014. augusztus 1.

A Magyar Cserkészszövetség is csatlakozik augusztus 1-jén a World Scout Scarf Day nemzetközi eseményhez, amelyen világszerte több millió cserkész viseli majd a nyakkendőjét egész nap.

A World Scout Scarf Day-t a világban élő 38 millió cserkész számára hirdették meg. Ezen a napon reggeltől estig viselik nyakkendőjüket az aktív és nem aktív cserkészek egyaránt, így mennek többek között iskolába, vagy a munkahelyükre is, ráirányítva a figyelmet a világ legnagyobb ifjúságnevelő mozgalmára, a cserkészetre.

 

2007-ben, augusztus 1-jén az osztrák cserkészszövetség kérte aktív és egykori tagjait, hogy viseljék a nyakkendőjüket nyilvános helyeken. Azóta évről évre több millió cserkész csatlakozik a „nyakkendő naphoz”, diákoktól kezdve prominens üzletemberekig, így téve láthatóvá a cserkészetet mindenki számára ezen a napon.

 

A világeseményhez a több mint tízezer taggal rendelkező Magyar Cserkészszövetség idén először csatlakozik.

 

 

 

 

FLASH MOB
A magyar cserkészek bringás szakága Budapest több pontján flash mob-ot tart az ünnep kapcsán. Az akció a Móricz Zsigmond körtéren lévő cserkész szobor mögül, a BuBi állomástól indul augusztus 1-jén 15 órakor. A cserkészek végigtekernek a belvároson, érintve a Fővám, a Kálvin, és a Deák teret, valamint eltekernek a Hősök terére is. Az út során a „nyakkendő nap” szellemiségéhez méltó viseletben lesznek a bringás cserkészek is, illetve egy-egy területen megállva látványos cserkészjátékokat játszanak majd.
 

A magyar cserkészek a fogadalmuk jelképét, a nyakkendőt az egyenruhával együtt hordják, így őket ebben a viseletben lehet majd látni augusztus 1-jén, egész nap. A sok ezer cserkész között, aki ezen a napon egyenruhában megy dolgozni, megtaláljuk Beer Miklós váci püspököt, Bálint Györgyöt - Bálint gazdát, Mohay Bence sportriportert, Juhász Árpád geológust, Rétvári Bence politikust, és Ungváry Krisztián történészt.

 

A cserkészetről:

A cserkészet a világ és hazánk legnagyobb ifjúságnevelő mozgalma. Pedagógiai alapjait több mint 100 éve fektette le az alapító Robert Baden-Powell. Az általa kidolgozott cserkész-módszer, annak minden eleme a mai fiatalok számára aktuálisabb, mint valaha.

 

 

A világon 216 országban közel 40 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

 

A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában több mint 10 ezer cserkész tevékenykedik, együttműködve a határon túli magyar cserkészközösségekkel. A cserkészet saját, nem formális nevelési módszerével - a cserkészmódszerrel - életmodellt nyújt, melynek középpontjában a kisközösségi nevelés, a cselekedve tanulás, illetve az ösztönző és vonzó programok állnak.

 

 

A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organization of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

 

 

 

 


 

Cikkajánló