Németh Csaba második lett a Cortina Trailen!

Újabb kiemelkedő teljesítmény a magyar futótól Európa egyik legrangosabb és legkeményebb ultratrail versenysorozatán.

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
ultratrail.it
2013. június 29.

Újabb kiemelkedő teljesítmény a magyar futótól Európa egyik legrangosabb és legkeményebb ultratrail versenysorozatán.

Az olaszországi Dolomitokban már a hetedik alkalommal rendezték meg a viadalt, az idén a két távon mintegy 1300 indulóval. Az időjárás nem fogadta a kegyeibe a futókat, pár órával az indulás előtt még főtt a rendezők feje, ugyanis nagy mennyiségű friss hó esett a verseny útvonalán (a magasabban fekvő régiókban akár 20 centi is), és a hőmérséklet is lehűlt, egy nappal a rajt előtt 1000 méteren 5 fok körül volt. Végül a rendezők úgy határoztak pénteken este, hogy a rendkívüli körülményekre tekintettel a hosszabbik táv, az eredetileg 5800 méteres szintemelkedéséről elhíresült Lavaredo Ultra Trail 118 kilométeres távját lerövidítik 85 kilométerre, és a péntek éjszakai rajtot átteszik szombat reggelre, míg a Cortina Trail távját más útvonalra helyezik.

 

Mindkét távon szép számmal indultak magyarok, a hosszabbik távon 30-an, a rövidebben 22-en, és ez utóbbi versenyen próbált szerencsét a korábban a Lavaredón már háromszor diadalmaskodó Németh Csaba is. A magyar futó két kilométerrel a cél előtt még vezetett, ekkor azonban pályát tévesztett, amit kanadai ellenfele kihasznált, felzárkózott, és végül a cél előtt nem sokkal előzni tudott. Csaba teljesítménye így is bámulatos, a három győzelem mellé most egy második hely, nem akármilyen teljesítmény. Szintén megsüvegelendő Papp Gergő 7. helye ugyanezen a távon. 

 

Németh Csaba közvetlen a beérkezés után nyilatkozott a Turista Magazinnak:

 

Turista Magazin: Gratulálunk a második helyhez! Hogyan zajlottak az utolsó kilométerek?

 

Németh Csaba: A verseny végére szerencsére jó idő lett, a cél előtt már 15-16 fokra is felmelegedhetett az idő, és napsütésben futhattunk. Jól ment a futás, a 38. kilométerre utolértem az elsőt és engem is utolért a mögöttem jövő, így a végső hajrának hárman vágtunk neki az élről. Aztán megszereztem az első helyet, és megmondom őszintén, onnét már nagy esélyem volt az első helyre. A falu felé vivő nagy lejtőn már biztosan vezettem, amikor elnéztem egy jelzést. Ezt a mögöttem futó kanadai srác kihasználta, utolért, és onnét  lélektani előnye volt, így végül meg tudott előzni. Ez egy gyors pálya volt, ezt mutatja, hogy alig több, mint négy óra alatt sikerült beérnem.

 

Turista Magazin: Azért reméljük, hogy nem elégedetlen a második hellyel.

 

Németh Csaba: Nem, de mégis azt mondom, hogy a kezemben volt a győzelem. Az igazsághoz tartozik, hogy kicsit éreztem a múlt heti százas futásomat a lábamban, illetve a pálya átalakítása sem nekem kedvezett. A szervezők a hóesés miatt kivették a nagy szinteket, talán olyan 1800 méteres szintemelkedés volt, én pedig jobban szeretem a nagy emelkedőket. Viszont egy nagyon látványos versenyt vívtunk, többször előzgettük egymást, a befutó pedig szoros volt, így azt gondolom, a nézők jól érezhették magukat.

 


Lavaredo Ultra Trail 2013

 

Férfiak:

1. Sebastien Spehler (Franciaország) 7:39:35

2. Mike Wolfe (Egyesült Államok) 8:13:47

3. Ivan Geronazzo (Olaszország) 8:14:15

 

Nők: 

1. Cheryl Beatty (Kanada) 9.31.09
2. Federica Boifava (Olaszország) 9.54.56
3. Lizzie Wraith (Nagy-Britannia) 9.57.14

 

Cortina Trail 2013

 

Férfiak:

1. Oliver Utting (Kanada) 4.02.21
2. Németh Csaba (Magyarország) 4.03.21
3. Manuel Speranza (Olaszország) 4.05.27

 

Nők:

1. Kasia Zajac (Lengyelország) 5:05:03
2. Rosanna Tavana (Olaszország) 05.09.33
3. Sylvaine Cussot (Franciaország) 05.10.43

Cikkajánló