Nézz más szemmel a Dunakanyarra!

A Duna lenyűgöző szépségű folyószakaszáról legtöbbször csak az esztergomi bazilika, a visegrádi fellegvár és a Duna patkó alakját adó Szent Mihály-hegy, illetve egy sétahajó idillikus képe szokott beugrani az embereknek. Mondanunk sem kell, a páratlan Dunakanyart messze nem lehet ennyivel elintézni. Felfedezése még egy összetett, több napos túrával is csak részben lehetséges, ezért adunk egy élménycsomaggal is felérő tippet.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Kovács Attila
Tuba Zoltán
Gulyás Attila
Malárik Attila
Tassy Márk
2018. augusztus 30.

A Duna lenyűgöző szépségű folyószakaszáról legtöbbször csak az esztergomi bazilika, a visegrádi fellegvár és a Duna patkó alakját adó Szent Mihály-hegy, illetve egy sétahajó idillikus képe szokott beugrani az embereknek. Mondanunk sem kell, a páratlan Dunakanyart messze nem lehet ennyivel elintézni. Felfedezése még egy összetett, több napos túrával is csak részben lehetséges, ezért adunk egy élménycsomaggal is felérő tippet.

Miután a Dunakanyar megismeréséhez nem lehet csak az egyik vagy a másik túramódot használni, egy vízitúrába oltott, gyalogos, kirándulós és városnézős felfedezőutat ajánlunk nektek hazánk egyik leglátványosabb vidékének legfőbb értékeivel, benne több pompás panorámával, történelmi helyszínekkel, földrajzi látnivalókkal, érdekességekkel és megannyi programlehetőséggel. Csak rajtunk áll, mit kezdünk ezzel a bőségtállal, de miután már belekóstoltunk, bizonyosan más szemmel fogunk nézni erre a tájra. Ráadásul ha a meghirdetett VíziVándor tábor keretein belül kelünk útra, akkor a szervezéssel sem kell bajlódnunk.

 

 

Egy nap itt aligha elég


Mindenképpen érdemes vándortúrában gondolkozni, illetve csónakkal és túracipővel együtt útra kelni, ha Esztergomtól a Római partig evezve igazi és komplex túraélményre vágyunk. Sátorral pedig nemcsak kedvünkre szakaszolhatjuk a távot, de a szabadságérzetünk is korlátlanná válik, ha a csillagos ég alatt a part fövenyén meggyújtjuk az esti tábortüzünket. Az élmények viszont nem csak a víz közelében várnak ránk. Nézzük hát, mi minden gazdagíthat egy Vízivándor tábort a Dunakanyarban.


Túraútvonalunk kiindulópontja Esztergom, ami még a vízre szállás előtt, önmagában is megér egy kirándulást. A város számos látnivalóját nemcsak gyalogosan, hanem akár városnéző „kisvonattal” is megtekinthetjük, köztük a várat és benne Magyarország legnagyobb egyházi épületét, az esztergomi bazilikát, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell. A monumentális épület a vízről a túlpart közeléből a leglátványosabb, de a folyón lejjebb csorogva is érdemes visszanéznünk hazánk egyik legnagyobb és egyben páratlan látványt nyújtó nevezetességére.

 


Nem sokkal Esztergom után - szlovák oldalról - ömlik a Garam a Dunába. Közvetlenül alatta a Burda-hegység tövében lévő keskeny mellékág különleges látványát se hagyjuk ki, amit nem sokkal ezután a Magyarországhoz tartozó Helembai-sziget követ. Ez a sziget már az őskorban is lakott volt, ezt bizonyítják a gazdag régészeti leletek is. A kutatók itt földházak, középkori emlékek, Árpád-kori templom és egy hozzá tartozó temető nyomaira bukkantak, ami egy évszázadokon keresztül virágzó halász és gyümölcstermesztő közösség emlékei. A sziget napjainkban lakatlan, csupán a horgászok és a vízitúrázók látogatják, de fontos tudni, hogy itt találjuk a Dunakanyar egyetlen szürkegém-telepét.

 


Miután több kisebb szigetet - alacsony vízállásnál több homokzátonyt -, illetve a jobbunkon a Búbánatvölgy fölé magasodó dombokat is elhagytunk, megérkezünk a Duna jobb partján fekvő Pilismarótra. Itt kijelölt és biztonságos fürdőhelyen élvezhetjük a strandolást és a frissítőket a büfében, mielőtt leevezünk a Dunakanyar legszebb részeihez.


Mindenképp érdemes kiszállni a csónakból


Alig pár evezőcsapást követően máris a Dunakanyar egyik legszebb települése mellett haladunk el. Zebegény felfedezéséhez érdemes a vízitúrába egy kis megállót beiktatni, de akár maga a Zebegényi-sziget, illetve a település szabadstrandja is szolgálhat táborhelyül, ha ezen a kiváló helyszínen tervezünk éjszakázni. Zebegény bájos utcácskái, festői temploma, a hegyoldalban álló és Dunára néző kilátója mind olyan sétálós programot biztosítanak, melyet a település hangulatos kávézói és cukrászdája tesznek még meghittebbé és otthonossá.

 

Kós Károly-kilátó Zebegényben


Zebegényt követően egy dömösi kikötés szolgálhat plusz kirándulóélménnyel. Ezen a szakaszon érjük el ugyanis a Dunakanyar patkójának közepét, ami fentről nézve nyújtja a legfestőibb látványt.

 

 

Érdemes tehát ezen a ponton letenni az evezőt és túracipőt húzni, majd egy nem túl hosszú, ámde kaptatós kirándulás keretében meghódítani a Dunakanyar legszebb panorámáját adó Prédikálószéket. A kilátót a Malom-patak völgyéből, valamint a látványos Vadálló-köveken felkapaszkodva érhetjük el, melyek már önmagukban is megérik a fáradságot. Dömöstől alig három kilométerre, szintén a Malom-patak völgyéből indul a híres Rám-szakadékba vezető út, ami vadregényes környezetével főleg a gyerekek kedvencévé, manapság pedig a Visegrádi-hegység egyik jelképévé vált.

 

Kilátás a Prédikálószékről


Rám-szakadék

 

Visegrád kihagyhatatlan


Ha Dunakanyar, akkor Visegrád! Természetesen ez az állomás kihagyhatatlan része a vízitúránknak, főleg azok számára, akik első alkalommal járnak erre. A fellegvár, a Nagy Villámon álló Zsitvay-kilátó vagy a közeli nyári bobpálya egyedi élményeket szolgáltat, az innen elénk táruló panorámáról már nem is beszélve. Gyaloglós kitérőt viszont a Duna túlpartján is érdemes tenni. A szemközti Nagymarosról egy alig négykilométeres túrával felkapaszkodhatunk a Dunakanyar patkóját adó hegytömb 482 méteres magaslatára is. A Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó kőtornyából fenséges körpanoráma tárul elénk. Nem csupán a kanyargó Dunát és a Visegrádi-hegység vonulatait, hanem a Magas-Börzsöny távolabbi csúcsait, köztük a hegység legmagasabbját, a 938 méteres Csóványost is kiválóan látni innen.

 

A visegrádi fellegvár a Dunáról

 

Kilátás a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóból

 

A Római Birodalom hajdani határait a dunai limes jelentette, melynek nyomai a mai napig is több helyen fellelhetők a Dunakanyarban. Visegrádon is megtaláljuk egy ilyen erőd maradványait, de a Dunán lefele haladva több őrtorony is árulkodik az egykori római jelenlétről.


A Szentendrei-sziget csúcsa az egyik legnépszerűbb táborozóhely az evezősök számára. Nappal rengetegen kikötnek itt egy kis fürdőzésre vagy piknikezésre, nyári estéken pedig sorra felgyúlnak a tábortüzek. A helyszínválasztás nem véletlen, a szigetcsúcs igazán egyedi helyszíne a Dunakanyarnak. Innen, a Duna közepéről igazi vízválasztóként tekinthetünk a környékre, egyedi szögből látunk rá a Visegrádi-hegységet a Börzsönytől elválasztó víztükörre, valamint magára a környező hegyekre és a vízparti településekre.

 


Még több látnivaló a Duna mentén


Utunkat dél felé folytatva a vizekhez közvetlenebbül kötődő természeti szépségeket láthatunk. Dunabogdány strandja után előbb a jobb, majd a bal part szigetei mögött találunk hamisítatlan ártéri erdei hangulatot és rengeteg vízimadarat. A híd Tahinál az út harmadának a megtételét jelzi, felette pedig mindkét parton jó pihenőhelyet találunk. Kevésbé ismert kilátóhely a Tahi és Leányfalu között található Vörös-kő. Innen a legszebb a kilátás a Szentendrei-szigetre, de ezért a panorámáért mindkét településről meredek kaptatókkal kell megküzdenünk egy közel négy kilométer hosszú túrával.

 


Tahitól további evezést követően Leányfalu, valamint a szűkület után a szentendrei szabadstrand kihagyhatatlan megállója következik. Szentendrén is érdemes kiszállni a csónakból, hiszen a város hangulatos óvárosi része már önmagában sétára csábít. A szűk macskaköves utcákon és a vendéglátó egységeken kívül több kiállítást és látnivalót is találunk itt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), a Római Kőtár, a BKV szentendrei járműkiállítása, hogy csak a legfőbbeket említsük, melyek a gyerekek számára is izgalmas programot jelenthetnek.

 


Szentendrétől a Római-partig négy kisebb sziget esik útba: egy a jobb, a többi a bal part közelében. Hangulatos pihenőhelyet a Luppa-sziget platánjai alatt, illetve mellette, a parthoz kötött, vízen úszó büfében is találunk. Egy rövid csorgással innen már csak egy óra a Római-part, ami vándorutunk végállomását jelenti. Lehetőséget itt is bőven találunk a felfrissüléshez és a pihenéshez, büfék, éttermek kényeztetik a célba ért vándort, de persze mindenki mást is, aki a vízparton szereti tölteni a szabadidejét.

 

Túrázni és élményt szerezni közösségben a legjobb. A szervezésben és az útvonalakhoz nyújt segítséget a Vízivándor tábor program, melyre nemcsak osztályok és diákcsoportok, de baráti társaságok is jelentkezhetnek. A Vízivándor tábor honlapján még többet megtudhatsz a részletekről, és a Dunakanyaron kívül más vízi túraútvonalakat is megismerhetsz.


Ha még sosem voltál vízitúrán és még nem próbáltad a kenuzást, érdemes megnézned ezt a rövid videót. Evezni egyáltalán nem nagy ördöngösség, a többit pedig hamar megtanulja az ember. Társaságban pedig igazi kaland a vízitúrázás, ahol életre szóló élményeket szerezhetsz. Legyél te is vízivándor!

 


 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával. 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Szigetkerülés a Szentendrei-Dunán

Békanapozó és szitakötőreptér - kenus kalandok gyerekkel

Őszi túratippek Szarvas környékén

Az Ős-Dunán csordogálva - A Vajas-fok-túra

Cikkajánló