Nincs jó éve a fekete gólyáknak

A hosszan tartó aszály kedvezőtlenül hatott a fekete gólyák idei költésére.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
greenfo.hu
2022. október 22.

A hosszan tartó aszály kedvezőtlenül hatott a fekete gólyák idei költésére.

A szárazság mellett a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt is nagyon alacsony volt az idei szaporulat – olvasható a greenfo.hu oldalán. A fekete gólyák alapvetően békákat és halakat fogyasztanak. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű táplálékot találjanak, fontos a megfelelő mennyiségű tavaszi csapadék. Az idei aszály azonban már a téli hónapoktól kezdődően megpecsételte a fekete gólyák sorsát: sok helyen a feketególya-párok nem is kezdtek költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat.

Itthon 350-400 pár fekete gólya fészkel. Számuk a korábbi évtizedekhez képest nőtt, ami elsősorban a faj védelmében tett természetvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Az elmúlt években azonban egyre aggasztóbb jelek mutatkoznak, nem az idei volt az első rossz éve a fekete gólyáknak.

„Ha az aszály folytatódik, akkor bizony az ilyen specialista fajok akár 5-10 év alatt el is tűnhetnek egy-egy régióból” – nyilatkozta az Inforádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szakértő szerint az aggasztó helyzet ellenére vannak olyan speciális fészkelőhelyek a Kiskunság térségében – meglepő módon az egyik leginkább aszállyal sújtott területen –, ahol a feketególya-párok költési aránya jobb az ország más fészkelőhelyeihez képest. Ennek oka, hogy itt a madarak olyan kis vízfoltokra lelnek a homokbuckák között, amit az emberek „még ha keresnék se nagyon találnának meg”.

A fehér gólyának ezzel szemben az idei szezon kedvezően alakult. A száraz, kiszáradó gyepeken bőséggel talált táplálékot. Az eddig feldolgozott adatok alapján az idei év a fehér gólyák esetében a harmincéves átlagnál jobb költési eredményt hozott. Ennek az elsődleges oka, hogy a fehér gólya szinte bármit megeszik, ellenben fekete rokona jóval válogatósabb. A vadon élő fekete gólyák táplálását mesterséges módon nem lehet megoldani. A hazai populáció csak az öreg erdőkkel és a vizes élőhelyekkel együtt őrizhető meg.

A fekete gólya egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj, hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.


Cikkajánló