Feketególya-matuzsálem került elő Szajol közelében

A szárnyas aggastyán faján belül nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is rekordkorúnak számít.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park / Monoki Ákos
Forrás:
hnp.hu
mme.hu
2022. június 9.

A szárnyas aggastyán faján belül nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is rekordkorúnak számít.

Június elején nagy szerencse érte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két természetvédelmi őrét, ugyanis a Tisza 343 folyamkilométerénél Besenyszög, illetve Szajol külterületén sikerült beazonosítaniuk egy 2003-ban meggyűrűzött fekete gólyát, amely példány 19 éves korával rendkívüli megfigyelésnek számít – adta hírül a nemzetipark-igazgatóság. Nagy Gábornak és Monoki Ákosnak sikerült olyan közel kerülniük a madárhoz, hogy nem csupán fényképeket készíthettek róla, de színes gyűrűjét is leolvashatták

Az MME madárgyűrűzési központ adatai alapján ez a madár nemcsak Magyarországon, de nemzetközi kitekintésben is a legöregebb megkerült fekete gólyának számít.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ugyanakkor arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy ismereteink csupán a fiókakorukban meggyűrűzött példányokra támaszkodnak, tehát könnyen lehet, hogy a most megfigyelt állatnál lehetnek idősebb példányok is.

A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A matuzsálemnek számító fekete gólyának nem ez az első megfigyelése. Az eltelt 19 év során összesen 11 megfigyelése történt, ami a távcsővel, teleszkóppal leolvasható jelölőgyűrűjének köszönhető. Egy alkalommal, 2005-ben Izraelben is látták a vonulási időszakban, de a legtöbb adat a hazai megfigyelésekből származik. Itthon minden alkalommal a fészkelőterületén, a Tisza ártérben került elő, legutóbb 2020 áprilisában sikerült leolvasni a gyűrűjét fészek megfigyelés közben.

Meddig él egy fekete gólya?
Nem egyszerű a válasz, mert ez nagyon sok mindentől függ – olvasható az MME oldalán. Elsősorban a környezet kiszámíthatósága és szerencse is kell ahhoz, hogy egy madár aggkorú lehessen. Ha évről évre optimális minden a fészkelő-, vonuló- és telelőterületen, és elkerülik a ragadozók vagy élősködők, betegségek, illetve nem vadásszák le őket, akkor van rá esély, hogy szép kort éljenek meg.

Cikkajánló