Nosztalgiavonatot indít a Bakonyvasút Szövetség

Magyarország legszebb vasútvonalának nevezik Bakonyt átszelő szakaszt. A gyérforgalmú szakasz sorsa sokszor bizonytalan volt, 2011-ben műemléknek nyilvánították, sorsát talán éppen a hazai turizmus fordíthatja jobbra.

Szerző:
bakonyvasut.hu
Fotó:
Tevan Imre
Gazda Gábor
Gulyás Attila
2014. március 17.

Magyarország legszebb vasútvonalának nevezik Bakonyt átszelő szakaszt. A gyérforgalmú szakasz sorsa sokszor bizonytalan volt, 2011-ben műemléknek nyilvánították, sorsát talán éppen a hazai turizmus fordíthatja jobbra.

A VASÚT
A Győr-Veszprém közötti vasútvonal Magyarország legszebb normál nyomtávú hegyvidéki vasútja, amelynek (Bakonyszentlászló) - Vinye - Veszprém közötti szakaszát a Bakonyvasút Szövetség munkatársainak kezdeményezése, majd az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felterjesztése alapján a kormány 2011-ben műemlékké nyilvánította. A vasútvonalat 2002-2010 között három alkalommal akarták megszűntetni annak csekély személyforgalmára hivatkozva. A vonal 2008-ban 190 ezer, tavaly 225 ezer fizető utast szállított, akik között egyre több a hivatásforgalmi utazó. Nem orvosolt hiányosság, hogy Győr és Veszprém között a Porva-Csesznek-Veszprém szakasz gyenge pályaállapota miatt menetidőben nem versenyképes a közúti közlekedéssel, illetőleg a Veszprém-Lepsény vasútvonal 2007. évi bezárása óta nem lehet nyáron Győrből közvetlenül a Balaton északi partjára utazni.

 

 

Személyvonat a Répás árok völgyhídján Eplény alatt


Reményre ad okot, hogy a pálya és a biztosító berendezések korszerűsítésével, a lassújelek megszűntetésével a menetidő a közeljövőben csökkenhet. A Bakonyvasút Szövetség kezdeményezte, hogy Eplény belterületén új megállóhely létesülhessen, és Magyarország egyik legnépszerűbb kerékpáros-, és síközpontja vonaton is megközelíthetővé válhat.

 

A VONAT
A Bakonyvasút Szövetség elsősorban az itt élőknek értékesít menetjegyeket, ezért nemcsak Budapesttől, hanem Győrből vagy Zircről kiindulva is fel lehet szállni a vonatra. A vonatot a Déli Vasút 109.109 pályaszámú zöld gőzmozdonya húzza, melyet Ausztriában gyártottak, így küllemében teljesen eltérő a MÁV-nál később rendszeresített GANZ-MÁVAG gyártmányú gőzmozdonyoktól. A vonatban fapados nosztalgia kocsik, és büfékocsi, közlekednek.

 

 

Nosztalgia szerelvény a DV109,109-es gőzmozdonnyal


A vonat végén a 2013-ban felújított egyetlen MD mot típusú, bordó GANZ dízelmozdony segít a gőzösnek a meredek bakonyi emelkedők leküzdésében.


ELHELYEZÉS ÉS AZ ÜLŐHELYEK ELFOGLALÁSA

A Bakonyvasút Szövetség utasai az idén egységesen nosztalgia kocsikban utazhatnak. E kocsikban 70-70 ülőhely van részben termes, részben fülkés elrendezésben. Minden kocsi mindkét oldalán teljesen lehúzható ablakok vannak, így Önök jó idő esetén közelről élvezhetik a bakonyi táj gyönyörűségét. Az utasok elhelyezését Győr és Zirc állomáson érkezési sorrendben biztosítjuk. A hazaútban Porva-Cseszneken, és Vinyén felszálló utasok a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el. Győrött 8:40-től, Zircen 12 órától kezdve lehet beszállni.

 

ESEMÉNYEK ÚTKÖZBEN
A gőzmozdony Bakonyszentlászlón odaútban, és a napközbeni betétjárat tartózkodási ideje alatt vizet vételez. Itt le lehet szállni, fényképezni, körbejárni a vonatot, megtekinteni, ahogy a helyi tűzoltóság ellátja vízzel a gőzmozdonyt.

 

 

Utántöltés vízzel


A Zirc-Bakonyszentlászló-Zirc betétjárat esetében tervezzük, hogy odaútban a vonat a Cuha-völgyi viadukt felett mintegy 10 percre megáll, ami alkalmat nyújt fotózásra. Kérjük, mivel ez egy veszélyes hely, elsősorban olyanok fotózzanak, akik lent a völgyben tartózkodnak. A vonatról mindenki csak saját felelősségére szállhat le.


A zirci állomás utascsarnokában és várótermében működik a Bakonyvasút Szövetség, a Zirci Országzászló Alapítvány és a MÁV-Start közös „Zirc vasút anno” című állandó kiállítása, valamint tervezzük, hogy a váróteremben egy további ideiglenes kiállítást is megnyitunk, a Bakonyvasút múltjáról, és jelenéről. 11:30 órakor itt az állomásépület előtt tartjuk meg a Bakonyvasút szokásos éves ünnepi rendezvényét, melyre a korábbi évekhez hasonlóan a kormány képviselőit is meghívtuk.

 

UTAZÁSI KAPCSOLATOK
A nosztalgiavonatra az idei évben kizárólag menettérti jegyeket értékesítünk, így mindenkit visszaviszünk kiindulási állomására. A Veszprémből érkező utasaink a Veszprémből 11:00 órakor induló menetrend szerinti vonattal tudnak a zirci állomásra utazni. Hazafelé - időben megfelelő vonat hiányában - az állomás melletti térről induló menetrend szerinti autóbuszokkal utazhatnak. Vonat csak 17 óra után indul.

SZOLGÁLTATÁSOK VINYÉN
A Vinyén le és felszállóknak több-kevesebb szabadidő áll rendelkezésükre. Vinyén érdemes a Kőpince-forrás friss vizét megkóstolni, elzarándokolni legalább a Cuha-völgy bejáratáig, ahol a vasút viadukton keresztezi a völgyet egy látványos alagút tőszomszédságában. Akinek legalább 2-3 órája van, végigsétálhat a Cuha-völgyön Porva-Csesznek megállóhelyig, és visszaútban ott is felszállhat a nosztalgiavonatra. (4,5km). Vinyén működik a vinye.hu büfé, és a Pokol-csárda, Porva-Cseszneken pedig nyitva lesz az állomási büfé. Ezen a napon Vinyén várhatóan egyéb programok, és kézműves vásár is lesz.


LÁTNIVALÓK ZIREN
A nosztalgiavonat 11:30-tól 16:00 óráig tartózkodik a Bakony fővárosában, Zircen. Ez elegendő idő arra, hogy utasaink végigjárják a város nevezetességeit. A híres Zirci Arborétum bejárata közvetlenül a vasútállomás közelében található. A Ciszterci Apátság és Könyvtár, illetőleg az ugyanebben az épületegyüttesben működő Zirci Természettudományi Múzeum 15 perces séta.

 

 

Zirci apátság


A BAKONYVASÚT SZÖVETSÉG
A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetséget, közhasznú társadalmi szervezetet 2009-ben alakították meg a Cuha-völgyi vasút megtartásában és fejlesztésében érdekelt önkormányzatok, környezetvédelmi, turisztikai társadalmi szervezetek, és magánszemélyek, akik már 2006 óta együtt dolgoztak a vasút megmentésén. A Szövetségnek ma mintegy 60 tagja van.


Kérjük, kísérje figyelemmel munkánkat honlapunkon (www.bakonyvasut.hu). Várjuk észrevételeit e-mail címünkön (info@bakonyvasut.hu). Kérjük, ha megteheti, támogassa munkánkat az otp banknál vezetett 11737007-20736358 sz. számlánkra történő befizetéssel. Kérjük, gondoljon ránk adója 1%-ának felajánlásánál! Adószám: 19385154-1-19.

Cikkajánló