Hírek

Nyár végi ragadozódömping a pusztákon

Augusztus második felében ragadozómadarak egész hada tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin. Ilyenkor érdemes madárlesre odautazni. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Balogh Gábor/KMNPI
2016. augusztus 25.

Augusztus második felében ragadozómadarak egész hada tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin. Ilyenkor érdemes madárlesre odautazni. 

A ragadozómadarak megfigyelésére leginkább a reggeli órák alkalmasak. Érdemes a nemzeti park valamelyik kilátótornyából, vagy a védett területek szélén húzódó dűlőútról szemlélni a környéket. Ilyenkor a nagytestű ragadozók (ölyvek, sasok) még éjszakázó helyeiken, azaz kiszáradt fák csúcsain, kútgémeken, régi tanyaromok tetején ébredeznek. A vörös és kék vércsék, hamvas és barna rétihéják viszont már kora reggel megkezdik a vadászatot, szorgalmasan keresik zsákmányaikat. A vadászat hevében néha egészen közel suhannak el az ember mellett.

 

Balogh Gábor/KMNPI
Balogh Gábor/KMNPI

A reggeli vadászatba belefeledkezett rétihéják néha egészen közel jönnek - ez itt pont egy hamvas rétihéja

 

Mostanra már valamennyi ragadozómadár fiókái felnevelkedtek és kirepültek, ezért is ilyen népes a tábor. Ráadásul a vonulásban lévő egyedek is gazdagítják az állományt. A legnagyobb egyedszámban vörös és kék vércséket láthatunk a pusztákon, de szép számban vadásznak egerészölyvek és barna rétihéják is. A lényegesen ritkábbnak számító pusztai ölyvből 6-10 példány tartózkodik a Csanádi pusztákon. Kígyászölyvből 5-7, hamvas rétihéjából 4-6 példányt látni mostanság. Megfigyeltek néhány kerecsensólymot, s megjelentek a térségben a parlagi sasok közeli költőpárjai is, fiókáikkal együtt. Szerencsével akár egy errefelé igencsak ritkának számító békászó sast, törpesast, barna vagy vörös kányát is megpillanthatunk, mivel az év ezen szakában sokfelé kóborolnak.

 

Balogh Gábor/KMNPI
Balogh Gábor/KMNPI

A vörös vércse már javában aktív, mikor a kígyászölyv még csak álmosan tekinget körbe egy vezetékoszlop tetején

 

A népes ragadozómadár-sereg igen hasznos a mezőgazdaság számára, mivel rágcsálók és más kártevők tömegétől szabadítják meg a termőföldeket. Ezért azokon a területeken, ahol a rágcsálók kezdenek elszaporodni, ott a ragadozók is várhatóan megjelennek majd. A friss tarlóhántásokon, kaszálókon rengeteg rágcsálót és egyéb kártevőt (sáskákat, bogarakat, rovarlárvákat) elfogyasztanak. Egy-egy T-fa kihelyezésével, vagy a dűlő menti fasorok megőrzésével, faültetéssel a madarak és magunk számára is kedvezhetünk.

 

Balogh Gábor/KMNPI
Balogh Gábor/KMNPI

Pusztai gémeskúton ébredező kígyászölyv

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Új madárfajt észleltek a Kis-Balatonon

Élő madárshow mindennap

Még több madaras hír

Cikkajánló