Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását

A Magyar Természetjáró Szövetség bemutatta azt az alkalmazását, amely a hivatásos erdészeknek, önkénteseknek és a kirándulóknak segít bejelenteni, ha egy turistaúton valami rendellenességet fedeznek fel.

Szerző:
TM
Fotó:
TM
2015. június 1.

A Magyar Természetjáró Szövetség bemutatta azt az alkalmazását, amely a hivatásos erdészeknek, önkénteseknek és a kirándulóknak segít bejelenteni, ha egy turistaúton valami rendellenességet fedeznek fel.

A Budakeszi Vadaspark szomszédságában található étteremben gyűltek össze azoknak az erdőgazdaságoknak a képviselői, akik már csatlakoztak a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) úgynevezett ranger hálózatához. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy megőrizze és javítsa az Országos Kékkör útvonalának állapotát, ami nem kis feladat, hiszen mintegy 2550 kilométernyi jelölt turistaútról van szó.

 


Önkéntesek is segíthetik az erdészek munkáját


A 249 szakaszra tagolt Kékkört a területileg illetékes erdészetek munkatársai ellenőrzik havonta legalább egyszer, és ha valamilyen rendellenességgel - pl. járhatatlanná vált szakasz, útra dőlt fa, megrongálódott jelzést stb.) találkoznak, akkor bejelentik annak helyét és intézkednek, hogy mielőbb megoldódjon a probléma. A tervek szerint a hivatásos erdészek munkáját az MTSZ tagszervezeteinek önkéntesei is segíthetik azzal, hogy csatlakozhatnak az állagmegóvó ranger hálózathoz, amelynek megszervezését és fejlesztését a Pilisi Parkerdő Zrt-t végzi. „A turistautakon felfedezett hibák bejelentésében és rögzítésében lesz nagy segítség az MTSZ legújabb informatikai fejlesztése, amely a már jól ismert Természetjárók Térinformatikai Rendszerének, azaz a TTR-nek egy új funkciója, ez pedig a ranger modul” - mondta az új fejlesztést bemutató rendezvényen Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója, aki hozzátette, hogy a rendszer leghatékonyabb működéséhez elengedhetetlen a természetjárók aktivitása is. Az Európai Uniós forrásból fejlesztett TTRmAPP nevű ingyenesen letölthető applikációval pillanatok alatt bejelenthető egy-egy anomália, ráadásul ezt nem csak a rangerek tehetik meg, hanem bárki.

 

 

 

Hasznos információk
Kép

Hogy működik a TTRmAPP új, hibabejelentő funkciója?

 

A természetjárók között már jól ismert applikáció egy új funkcióval bővült, így bárki könnyedén bejelentheti, ha valami problémával találkozik egy jelölt turistaúton. A „Rendellenesség” menüpontot kiválasztva a Járhatatlan út, Kidőlt fa, Útjelzés hiánya és Egyéb probléma közül kell kiválasztani a megfelelőt, majd rövid leírás és fotó is készíthető a problémáról, amelynek pontos helyét GPS koordinátákkal rögzíti a program. Abban az esetben, ha az adott helyen nincs mobilhálózat elérés, az applikáció elmenti az adatokat és az első hálózati elérésnél tölti fel a bejelentést.

 

 


 

 

Cikkajánló