Országszerte programkavalkáddal vár az Állatkertek Éjszakája

Augusztus utolsó péntekén ötödik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját. A programhoz ebben az évben 12 állatkert csatlakozott. Az érdeklődőknek látványetetésekkel és rendhagyó érdekességekkel készülnek.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
TM
Wikipedia
tropicarium.hu
Fotó:
Benjamin Balázs / Flickr
2016. augusztus 22.

Augusztus utolsó péntekén ötödik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját. A programhoz ebben az évben 12 állatkert csatlakozott. Az érdeklődőknek látványetetésekkel és rendhagyó érdekességekkel készülnek.

Az ország 11 településén összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az V. Állatkertek Éjszakáján, amit augusztus 26-án, azaz a nyár utolsó péntekén rendeznek meg. A részletes programot minden intézmény közzéteszi a honlapján, tíz már nyilvánosságra is hozta a részleteket, az alábbiakban egy kis ízelítő olvasható.

 

Vadaspark Budakeszin


Budakeszi Vadaspark

 

A Budakeszi Vadaspark 19 órától várja a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21 és 22 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. Az érdeklődők többek között meglátogatják Mucit, az „éneklő” aranysakált is. Néhány állat „éjszakai üzemmódra van kalibrálva”, vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi, emberek már befejezzük, de a többiek éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők.


A túrán érdekes és szórakoztató szakvezetésen vesznek részt a látogatók, akik a meglepett állatok csodálkozó és lebegő fénypárként világító tekintetének is szemtanúi lehetnek. 19.30-kor, 20.30-kor, 21.30-kor és 22.30-kor „Vakkaraván” indul: ügyességi pálya a vadasparkban, ahol mindenki próbára teheti magát és felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. A bejárattal szemben interaktív játszópult működik majd (pl.: tárgyak felismerése zárt dobozban tapintás alapján, szaglás alapján fűszeres csomag megtalálása kartoncsövekben), ami az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni.


A környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdát helyeznek ki, valamint „Láthatatlan madarak nyomában” címmel madarász előadáson is részt vehetnek a látogatók. 18.00-tól 24.00-ig a kalandpark is várja az extrém izgalmakat kedvelő vendégeket.

 

A budapesti állatkert


Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 19 órától egészen éjfélig tartanak programok. A kivilágított fókamedencében éjszakai fókashow várja a látogatókat, de lesz elefánttréning, vombatles, zsiráfetetés, pirája- és murénaetetés, orrszarvúetetés, tapíretetés, óriásvidra-etetés, kígyósimogatás, mérgeskígyó-kezelési bemutató, majomparádé és maki-móka is.


A Varázshegyben az Állatok akcióban című állatbemutatót, többféle tematikus programot, illetve térhatású filmeket is láthat a közönség, sőt, ki lehet próbálni az időgép-szimulátort, és meg lehet ismerkedni a bőrevő halakkal is. Az orángután-kifutóval szemben, a „kedvencek klubjában” barátságos állatokkal lehet majd találkozni, de lesz buborékvarázs, tűzzsonglőr-bemutató és jégszoborshow is. A belépőjegy erre az estére 2800 forintba kerül, a 14 éven aluli gyermekek részére 1900 forintos jegy váltható. Az este folyamán érvényesek a fővárosi kombinált jegyek is, amelyek ugyanezen az estén, illetve a következő két napon a Budakeszi Vadaspark, illetve a Tropicarium meglátogatására is felhasználhatók.


Fontos tudnivaló, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert programjaira korlátozott számban állnak rendelkezésre jegyek, ezért azokat érdemes elővételben megváltani.

 

 

Tropicarium


Tropicarium, Budapest (Campona)


A Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáján 20 órától éjfélig sejtelmes fények között éjszakai látványetetésekre invitálják az érdeklődőket. 20.30-kor a kőhalak, 21.30-kor az aligátorok, 22 órakor a kígyók, 22.30-kor pedig a murénák kapnak enni.


Mivel a fővárosi kombinált jegy a Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáját követő két napon is érvényes, ezért péntek mellett szombaton és vasárnap is lesznek látványetetések. Szombaton 10.30-kor tengerimalac-etetés, 11.30-kor rájaetetés, 11.45-kor a majmok etetése, 14 órakor pedig gallérosgyík-etetés lesz. Vasárnap 10.30-kor az orrszarvú leguán, 11.30-kor a majmok, 14.30-kor a nagy cápás akvárium halai, 14.00-kor pedig a kígyók kapnak eleséget.

 

Xantus János Állatkert, Győr

 

Győrben, a Xantus János Állatkertben 22 óráig várják a látogatókat; a hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon 16 óra után kezdődnek a programok. A látogatókat a kapucinusmajmok, a tapírcsalád és az örvös medve látványetetése után - csak ezen az estén - meg tudják figyelni, ahogy a kert ragadozói becserkészik a zsákmányukat, mivel a jaguár mellett új látványosságként az oroszlán éjszakai falatozása is szerepel a programban.


Lesz kézműves foglalkozás is, a vállalkozó kedvűek oroszlánálarcot készíthetnek. A hüllőház mellett bátorságpróbát tehetnek a látogatók, ahol a „tapizooláda” kincsein kívül a „nemszeretem” állatokkal, a kígyókkal és a csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán érdekes új állatbemutatókkal is várják a közönséget.


Jászberényi Állat- és Növénykert

 

A Jászberényi Állat- és Növénykert az Állatkertek Éjszakáján rendhagyó és interaktív programokkal várja a nagyközönséget. A kapuk 19.30-kor nyílnak. A mosómedvék, a barnamedvék, a vaddisznók, az ormányos medvék és az oroszlánok látványetetése alatt a közönség betekintést nyerhet az állatok természetes zsákmányszerző viselkedésébe.


A program során a látogatók bekapcsolódhatnak a vacsora előkészítésébe és az állatok etetésébe is. Az éjszakai program lehetőséget nyújt az állatkerti relikviák megtekintésére. A kisebb gyerekeknek ugrálóvárat állítanak fel, és arcfestésre is lesz lehetőség. A részletes programról és a látványetetések időpontjairól a bejáratnál minden látogató tájékoztatót kap. Az állatkert kapuit egy éjszakai séta után 23.30-kor zárják.

 

Kecskeméti Vadaskert


Kecskeméti Vadaskert

 

A vadaskertben fáklyafényben úszó varázslatos hangulatban zajlanak a programok. A nagy érdeklődésre való tekintettel a vadaskert már 18.30-kor megnyitja a kapuit. Ezt követően egész este állatsimogatók, teknősóvoda, madárbemutató-stand és arcfestő helyszínek várják a látogatókat, emellett az ajándékbolt és a büfé is nyitva tart. Körülbelül 19.15-kor a főbejárattól minden eddiginél szélesebb körű, kibővített látványetetés indul két útvonalon, melyek közül a látogatók kedvükre választhatnak.


A séták a nagymacskák királyától, a tigrisektől indulnak. Az egyik útvonalon medvék, majmok, rókák, hiúzok és mosómedvék etetését mutatják be a gondozók, a másikat gyermekes családoknak ajánlják, itt a lámák, a pónik, a muflonok és a teve etetésébe lehet bekapcsolódni, a gondozók pedig az ormányos medvéknek és a gyűrűsfarkú makiknak is adnak enni.


A két csoport egy közös pontra érkezik, és a Kecskemét csodálatos oroszlánpárjához kapcsolódó, naplementébe nyúló programot tekinthetik meg együtt. Innen a közeli játszótéri színpadon gyermekeknek, majd felnőtteknek szóló, hangulatos, esti élő koncert veszi kezdetét. Közben filmet vetítetnek a vadaskert állatairól.
Jegyeket 22.30-ig lehet váltani, és körülbelül 23.15 körül, a fáklyák fényeinek eloltásával a Vadaskert elköszön a látogatóktól, az idei nyártól, majd zárja a kapuit.

 

A miskolci teknőssimogató


Miskolci Állatkert és Kultúrpark

 

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. A program során a látogatók testközelből ismerhetik meg azokat az állatokat is, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek, így akár meg is szerethetik őket.


Az interaktív látványetetések alatt elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni. Ezek a fajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat. Eközben a látogatók különféle érdekességeket hallhatnak az egyes állatokról.


Ezen a napon hosszabbított nyitvatartással, 23.00 óráig várják a közönséget. Jegyváltásra 21.00 óráig lesz lehetőség.

 

 
Pécsi Állatkert + Zsolnay Kulturális Negyed planetáriuma

 

Pécsett két helyszínen ismerkedhetnek meg a látogatók az állatvilággal különböző érdekes programok kereteiben. Az állatkertben félóránként látványetetésekkel, az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó kézműves programmal, esti előadással és „nemszeretem állatok” simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben az állatsimogató mellett az állatos témához kapcsolódó Varázsóra, a Planetáriumban pedig az Állatok égen és földön című előadás lesz. Az Állatkert és a Zsolnay Negyed között kabrióbusz szállítja a látogatókat. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyek válthatóak, ezeket a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. infópontjain lehet megvásárolni.

 

A Tisza-tavi Ökocentrum akváriuma


Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

 

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Az Állatkertek Éjszakáján viszont - rendhagyó módon - trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Az óriáskígyót közelről is meg lehet nézni, és színpompás ara papagáj is várja az érdeklődőket. Az Ökocentrum 3D-mozi termében az Elliot, a sárkány című kalandfilmet nézhetik meg a vendégek.


Lesz éjszakai „holdfénytúra” az akváriumok kékesen derengő világába, idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően - külön díj ellenében - korlátozott létszámban vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába.


Szegedi Vadaspark

 

Az első látványetetés 19.30-kor kezdődik a rozsomákoknál, ezután kerül sor a szibériai tigrisek, oroszlánok és végül, 22.00-kor a fekete jaguár látványos bemutatójára. Eközben a látogatók megtekinthetik a borjúfókák esti tornáját, a törpe vízilovak, fosszák és foltos hiénák esti etetését, valamint a hüllőkkel is közelebbi, pontosabban testközeli kapcsolatba kerülhetnek. A megszokott jegyárral várják a látogatókat, a napközben váltott jegyek a blokk felmutatásával estére is érvényesek.


A belépődíjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az Állatkertben és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is. A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, ami mind a három helyszínre érvényes. A fővárosi kombinált jegy ára felnőttek esetében 3500 Ft, gyermekeknek 2400 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sakálvokál, mosómedvék és mesebeli rókák - Vadaspark-látogatás Budakeszin

Elefántházzal is bővül a debreceni állatkert

Három kismalaccal gazdagodott a vadaspark

Egy tucat parlagissas-fióka kelt szárnyra

Cikkajánló