Ötletek, ha hullócsillagot akarsz látni a hétvégén

Az egyik leglátványosabb meteorraj maximuma idén augusztus 12-13-ra esik, és bár sajnos kissé kedvezőtlenek lesznek a körülmények a Hold miatt, ha türelmes vagy, az óránkénti 10-15-ből még így is biztosan elcsípsz egy-egy „hullócsillagot”. Ha biztosra akarsz menni, néhány szervezett programot is összegyűjtöttünk.

Szerző:
TM
Fotó:
123rf.hu
2017. augusztus 9.

Az egyik leglátványosabb meteorraj maximuma idén augusztus 12-13-ra esik, és bár sajnos kissé kedvezőtlenek lesznek a körülmények a Hold miatt, ha türelmes vagy, az óránkénti 10-15-ből még így is biztosan elcsípsz egy-egy „hullócsillagot”. Ha biztosra akarsz menni, néhány szervezett programot is összegyűjtöttünk.

A Perseidákat akkor látjuk (rendszerint augusztus 10-15 között), amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. Kivételes látványt nyújtanak az úgynevezett „tűzgömbök”: ezek a meteorok még a Vénusznál is fényesebben ragyognak.

 

 

Érdekes belegondolni, hogy a híres meteorrajt már majdnem kétezer éve csodálja az emberiség: ismereteink szerint Kr. u. 36-ban Kínában figyelték meg először. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent nyomán, akinek utolsó mondata így hangzott: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!” - mintha csak a hullócsillagok által sűrűn megvilágított égboltra célzott volna.

 

 

2017-ben augusztus 12-ről 13-ra (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka, főként éjfél után láthatjuk a legtöbb égboltot átszelő meteort, de azt nem baj, ha tudjuk, hogy így, néhány nappal telihold után 82 százalékos megvilágítású lesz égi kísérőnk, és a sötétség beálltakor (két órával napnyugta után) már fel is kel, ezért egész éjjel világítani fog majd. Érdemes lesz a megfigyeléshez úgy elhelyezkedni, hogy a Hold a hátunk mögött legyen, esetleg eltakarja valamilyen tereptárgy. A halványabb meteorokat valószínűleg nem fogjuk látni, de a fényesebbeket igen. Ez azt jelenti, hogy óránként átlagosan 10-15 meteort csíphetünk el. Ha szombaton nem járunk sikerrel, még vasárnap éjjel is próbálkozhatunk, a maximum utáni éjszaka általában szintén elég látványos.

 

Praktikák csillagleshez

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.

 

 

Ne a fejed feletti pontot bámuld: érdemes félúton a zenit és a horizont közé tekinteni, kb. 45 fokban. A meteorokat bármelyik irányban felfedezheted, bár a tapasztalatok alapján az északi és a déli égtájak felé több „hullócsillagot” láthatsz. Megéri türelmesnek lenni: lehet, hogy egy ideig semmi sem történik, aztán ugyanabban a percben három-négy Perseida szeli át az eget. Távcsőre nincs szükséged.

 

 

Ahol biztosan látni fogod a meteorrajt

 

Perseida-éjszaka az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban - augusztus 12.
Az est bevezetője 21 órakor egy előadás a meteorokról, majd 21.45-től meteorszámlálás következik a Polaris-teraszon és Szaturnusz-megfigyelés a kupolában. A program 23.45-ig tart. Még több infó itt. Az eseményre regisztrálni kell, ezt ide kattintva teheted meg. 

 

Augusztusi „hullócsillag”-túra a Zselici Csillagparkban - augusztus 11.
5 km-es túra Magyarország egyik legtisztább, fényszennyezéstől majdnem mentes területén. A nyári csillagképek és a leglátványosabb égi objektumok mellett természetesen a Perseidák megfigyelése is a program része. Bejelentkezés szükséges, gyülekező 19.15-től a csillagvizsgáló recepcióján, a program 23.30-ig tart. Bővebben ide kattintva

 

Perseidák a Sas-hegyen - augusztus 11.
A háromórás túra szürkületkor indul, a résztvevők megismerhetik a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját a város fokozatosan kigyúló fényeivel a háttérben. A kirándulás végén kilátópontból lehet megcsodálni a csillagokat és a Perseidák meteorrajt. Találkozó 19.30-kor a Sas-hegyi Látogatóközpontban. Előzetes jelentkezés szükséges. Még több infó ide kattintva

 

Csillagpor(tya) a Pannon Csillagdában - augusztus 11-14.
Augusztus 11-től 14-ig bármelyik nap csatlakozhatsz a bakonybéli csillagda programjához. 21 órától éjfélig lesz szakvezetéses bemutató, távcsöves észlelés az obszervatóriumban, planetáriumi filmvetítés, éjszakai séta és szabadszemes megfigyelés. Borult idő esetén csak a benti programokat tartják meg, megfejelve egy csillagász előadásával. Előzetes bejelentkezés szükséges. Részletek ide kattintva.

Cikkajánló