Oxigénpalack nélkül indul az Annapurnára Klein Dávid

A Föld 10. legmagasabb csúcsára, a 8091 méteres Annapurnára készül Klein Dávid. Az expedíció pénteken indul, Klein a hegy megmászását oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül tervezi.

Szerző:
MTI
Fotó:
Facebook / Klein Dávid
2016. március 11.

A Föld 10. legmagasabb csúcsára, a 8091 méteres Annapurnára készül Klein Dávid. Az expedíció pénteken indul, Klein a hegy megmászását oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül tervezi.

A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig csak az Annapurnán és a K2-n nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid lehet az első honfitársunk, aki feljut az Annapurna csúcsára. Klein eddig három 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, illetve tavaly ősszel a 8156 méteres Manaszlut.

 


A Johnnie Walker Annapurna Expedíció során a hegymászó az alaptábort az előzetes tervek szerint március 22. és 27. között éri el, a mászó- és táborépítő időszak március 27. és május vége között lesz, a csúcstámadásra pedig május második felében kerülhet sor. Az alaptábor 4100 méteren, az 1-es tábor 5000, a 2-es 5500, a 3-as 6400, a 4-es tábor pedig 7200 méteren épül fel.


A hegymászó úgy véli, szerencsés, hogy a Manaszlu után készül az Annapurnára, mivel karakterében, klímájában és a technikai nehézségek tekintetében nagyon hasonlók egymáshoz ezek a csúcsok, így amit a Manaszlun megtanult, alkalmazni tudja majd az Annapurna-expedíció során is. A tervek szerint Klein Dávid május végén érkezik vissza Budapestre.


Legutóbb 2014-ben indult magyar hegymászó az Annapurnára, akkor a román expedícióban részt vevő Török Zsolt a társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt szakította meg az expedíciót, a csúcstámadást pedig már nem próbálta meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Klein Dávid a második magyar, aki meghódította a Manaszlut

Több embert temetett maga alá egy lavina az Everesten

Elmarad a csúcstámadás a K2-n

Cikkajánló