Páratlan tulipánpompa az erdélyi Kalotaszentkirályon

A Kolozs megyei Kalotaszentkirályon mintegy 58 ezer nyíló tulipán csalogatja a turistákat. A napokban pirosban és sárgában úszik az egész falu.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. május 6.

A Kolozs megyei Kalotaszentkirályon mintegy 58 ezer nyíló tulipán csalogatja a turistákat. A napokban pirosban és sárgában úszik az egész falu.

Póka András György polgármester az MTI-nek elmondta: mintegy tíz éve több mint ezer cserépbe és ládába kerül ki kúszó muskátli a falu villanyoszlopaira és a középületek ablakaiba. A következő lépésben több mint 15 ezer rózsatövet ültettek el Kalotaszentkirályon és a községhez tartozó falvakban. Idén pedig azzal a céllal ültették el az 58 ezer tulipánhagymát, hogy már az előtt is virágos legyen a település, mielőtt a rózsák nyílni kezdenek. A polgármester továbbá azt is elmondta: a virágzó utcák a turistáknak és a helyieknek is egyaránt vonzó látványt nyújtanak.

Az elmúlt évek során rohamosan fejlődő kalotaszegi község mintatelepülésének számít Romániában az Európai Uniós és román kormányzati források eredményes lehívása tekintetében. A közelmúltban nem csupán virágba borult a település, de a falu valamennyi utcáját csatornázták, aszfaltozták, az iskola mellé kollégiumot létesítettek, az egykori vasúti pályára kerékpárutat építettek, illetve másfél éve avatták fel a település fedett uszodáját. Az önkormányzat további tervei között szerepel kulturális központ és fedett korcsolyapálya építése, valamint a Kalota-patak felduzzasztásával egy 18 hektáros víztározó létrehozása.

Cikkajánló