Pazar panoráma közel ezer méteren

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre a természetjárók nagy örömére.

Szerző:
MTI - TM.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Ipoly Erdő Zrt.
2014. október 9.

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló építményt az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre a természetjárók nagy örömére.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a „Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben” című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót.


A program összköltsége 505 millió forint volt, ebből 366 millió az uniós támogatás - tette hozzá. A vezérigazgató ismertette: a geodéziai mérőtornyot most már kilátóként is igénybe vehetik a turisták.


A Nógrád Megyei Kormányhivatal kezelésében, az Országos Kéktúra mentén elhelyezkedő geodéziai mérőtorony kör alakú vasbeton alaplemezen áll és 22,6 méter magas. A munkák során egyebek mellett négyszintes, minden szinten körbesétálható, vörösfenyővel borított acélszerkezettel bővítették a tornyot, és biztonságos lépcsőket alakítottak ki.


A kilátó tetejére 133 lépcső visz fel, a béri andezitoszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a diósjenői - Pest megye közvetlen közelségében lévő - kilátóból.


A rendezvényen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány és az Ipoly Erdő Zrt. is arra törekszik, hogy minél jobb feltételeket alakítsanak ki az eredi turizmushoz. Hamarosan átadják a kibővített katalinpusztai kirándulóközpontot és a Somoskői Látogatóközpontot is - mondta, hozzátéve: a börzsönyi látnivalók sorába illeszkedik majd a diósjenői Sváb kastély helyreállított parkja, valamint a kútbereki turistaház is.

 

A kilátó a felújítás előtt, mint geodéziai mérőtorony

 

 

Kilátás Szokolya és a Pilis felé


Harrach Péter országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője kiemelte: fejlődnek a szálláshelyek és a szolgáltatások is, növelve az idegenforgalmat, ez pedig javítja a börzsönyi települések lakosságának megélhetési lehetőségeit.


Az eseményen Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő köszönetet mondott az Ipoly Erdőnek a beruházásért, mondván, ezek a létesítmények nem csak a turizmust, de a természet szeretetére, védelmére való nevelést is szolgálják.

 

Kapcsolódó cikkünket itt találod.

Cikkajánló