Pécsi naperőmű - tiszta áram iskoláknak, kórházaknak

Közel fél éve termel tiszta áramot az MVM Hungarowind Kft. naperőműve Pécsen. Ez az ország második legnagyobb ilyen létesítménye, amely megújuló forrásból előállított energiával lát el számos közintézményt. Az MVM a fenntartható energiában látja a jövőt továbbra is.

Szerző:
MVM Zrt.
promóció
Fotó:
MVM Zrt.
2016. október 1.

Közel fél éve termel tiszta áramot az MVM Hungarowind Kft. naperőműve Pécsen. Ez az ország második legnagyobb ilyen létesítménye, amely megújuló forrásból előállított energiával lát el számos közintézményt. Az MVM a fenntartható energiában látja a jövőt továbbra is.

 

Évente 10 546 megawattóra - ennyit képes megtermelni az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőműve. Ennek több mint felét már elő is állította, hiszen a tavaly márciusban átadott egység rendületlenül működött az elmúlt időszakban. A naperőmű közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. Vagyis ennyi káros anyag szabadulna fel, ha fosszilis erőművekben állítanánk elő az új pécsi létesítmény által megtermelt villamos energiát.

 

 

Az erőmű azonban nem csupán ezen a téren járul hozzá a környezet védelméhez, mivel további beruházásokat is ösztönöz majd. A megtermelt villamos energiát 57 költségvetési intézmény kapja majd meg kedvezményes áron. Többek között iskolák, kórházak, sport- és egyéb közintézmények részesülnek a naperőműben megtermelt energiából. A vonatkozó szabályozás szerint az intézményeknek a kedvezményes villamos energiából származó megtakarításaikat energetikai célú beruházásra kell fordítani, tovább növelve ezzel az energiahatékonyságot és energiatudatosságot.

 

 

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, ezzel a több mint 10 hektáros terület a lehető legkörnyezettudatosabb módon hasznosult. Itt a napsütéses órák száma az országos átlag feletti, ezért is ideális a helyszín.

 

 

Habár a megújulóenergia-termelést tekintve a nyugati országokhoz képest Magyarország még némiképp lemaradásban van, a 2020-as EU-s vállalások a szakértők szerint továbbra is tarthatók. Magyarországon a naperőművekben termelt villamos energia a teljes villamosenergia-termeléshez képest jelenleg nagyon alacsony szinten van, a közel 10 százalékos megújuló részaránynak is csupán csak 1 százaléka. A technológia fejlődésével ugyanakkor a beruházási költségek folyamatosan csökkennek, ez pedig a naperőművek elterjedését vetíti előre.

 

 

Egy friss kutatás szerint a napelemekkel történő villamosenergia-termelés központi szerepet fog betölteni a klímaváltozás elleni küzdelemben, ugyanis ezzel összefüggésben már jelenleg is mintegy 200-300 millió tonnával csökken évente a károsanyag-emisszió.

 

 

Ugyanezen gondolat jelenik meg az MVM középtávú stratégiájában, amely középpontba helyezi a megújulóenergia-termelési lehetőségek bővítését, valamint a fenntartható gazdálkodást. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb, nemzeti tulajdonban lévő energetikai cégcsoport már a közeljövőben intenzíven keresi azokat a lehetőségeket, amelyek újabb utakat nyitnak itthon és a régióban a „zöld energiatermelés” számára.

 

(X)

Cikkajánló