Példás összefogás a hazai síéletért

Síelni márpedig jó! A síelés önmagában nemcsak egy téli sportág, egyben életforma is. Aki legalább egyszer belekóstolt, az jó eséllyel meg is szereti a siklást. Így van ez hazánkban is, ahol évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sízés.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
2015. február 17.

Síelni márpedig jó! A síelés önmagában nemcsak egy téli sportág, egyben életforma is. Aki legalább egyszer belekóstolt, az jó eséllyel meg is szereti a siklást. Így van ez hazánkban is, ahol évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sízés.

Óvatos becslések szerint is több mint ötszázezer fő ragad sílécet hazánkban a téli hónapok alatt, és ez a szám évről-évre csak növekszik, így indokolt, hogy a magyarországi síélet töretlenül, és gördülékenyen fejlődjön. Éppen ezért a síélet hazai szereplői összefogtak annak érdekében, hogy népszerűsítsék Magyarországon e csodálatos téli sportágat.


Az együttműködés alapját a Chernelházi Chernel István ornitológusról elnevezett klaszter jelenti, amely összefogja azokat a hazai cégeket, civil szervezeteket, szakági szövetségeket, amelyek meghatározó szerepet játszanak a magyarországi síturizmus és síélet népszerűsítésében, illetve fejlődésében.


A klaszter további céljai között szerepel a havas sportok kultúrájának és a biztonságos téli sportoláshoz elengedhetetlen ismereteknek a széles körű terjesztése, a sípályák biztosítása, továbbá az, hogy a magyar sízők a hazai sípályákat kihasználva itthon szerezzék meg a sítudásuk alapjait, illetve hazai pályákon gyakoroljanak. Az eredmények magukért beszélnek és hitelesen mutatják az összefogás erejét. A klaszter tavalyi indulása óta közel két tucat partner csatlakozott, közöttük számos cég, hazai síterep, síiskola, síszervezet.


Nemcsak a hó, a műanyag is csúszik!

 

 

 Csak Budapesten több műanyag borítású pálya üzemel, de vidéken is található már néhány ilyen.


Alföldi ország révén nem dicsekedhetünk égbe nyúló hegyekkel, de magyar leleménnyel és furfanggal annál inkább. Hazánkban számos helyen építettek műanyag sípályákat, ahol fiatalok és felnőttek költséghatékony módon, profi oktatók kísértetében sajátíthatják el a sízés alapjait. Csak Budapesten több műanyag borítású pálya üzemel, de vidéken is található már néhány ilyen.

 

A Babos Síiskola a Rákos patak partján kiváló példa arra, hogyan lehet egy lelkes csapattal profi szintre emelni a síoktatást a fővárosban. E műanyagpálya most ünnepli 10. fennállását. Az elmúlt évek alatt gyerekek ezreinek tanították meg a síelés alapjait. Az iskola udvarán több mint 3600 köbméter földből építették meg azt a sídombot, amely szakmai szempontból optimális a síoktatáshoz. Könnyen használható felvonó, pályavilágítás, valamint a kezdő vagy akár a haladó szintek elsajátításához leginkább megfelelő speciális műanyagborítás könnyed élménnyé teszi náluk az oktatást. De hasonló csodára lelhetünk a Megyeri Sí és Snowboard Iskolában, Gödöllőn is, ahol egy 160 méter hosszú tányéros felvonó és szakképzett oktatók segítik a gyerekeknek és a felnőtteknek a megfelelő sítudás elsajátítását.


Hazánkban közel 30 kilométernyi sípálya és 49 sílift található, de Sopronnál egy 20 km-es sífutópálya is van. A teljesség igénye nélkül vegyünk górcső alá néhány kiemelt fontosságú magyar síterepet.

 

Kékestetői Sípálya

 

 

A Kékesen nemcsak a síelés, de a gasztronómiai ínyencségek is fantasztikusak


A Kékestetői Sípálya hamisítatlan téli hangulatot idéz az ország legmagasabban fekvő síterepén. Az oktatás szakmai felügyeletét a Magyar Síakadémia oktatói végzik, akik a kezdőktől a haladókig profi tudással és végtelen türelemmel oktatják a síelni vágyókat. Az igények minél szélesebb körben történő kielégítése érdekében számos kedvezmény és más egyéb lehetőség várja a síelőket. Öröm, hogy ebben a szezonban a déli pálya mellett az üzemeltetők az északi oldalon is megnyitottak egy új csákányos felvonóval ellátott pályát. A Kékesen nemcsak a síelés, de a gasztronómiai ínyencségek is fantasztikusak. A Kékestető vendéglátó és vendégmarasztaló egységei - éttermek, bárok - komoly „arzenállal” várják a téli sportok szerelmeseit.


Sípark Mátraszentistván


A régió másik - méltán híres - síterepe a Mátra szívében található, Mátraszentistvánon. A téli sport szerelmesei 10 változatos sípálya közül válogathatnak kedvükre. A kezdők ugyanúgy jól érzik itt magukat, mint a haladók vagy a profik. A közel 4000 méteres pályarendszer hóbiztonságáért és kiváló minőségéért ratrakokat és nagyteljesítményű hóágyúkat állítottak „hadrendbe”. A pályák megalkotásánál fontos szempont volt a változatosság, a különféle nehézségi fokok. Jelenleg 6 db modern lift szolgálja ki a sípályákat. A leghosszabbaktól két felvonó (egy-egy korongos és csákányos sílift) párhuzamosan szállítja fel az embereket a csúcsra. A sípark üzemeltetői nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos fejlesztésre és fejlődésre.


Visegrádi Sípálya

 

 

A vagányságot keresők a pálya szélén felépített ugratókon élhetik ki szenvedélyüket.


Visegrádon páratlan síélmény várja a vendégeket, hisz ez az egyetlen Dunára néző pálya az országban. Kedves, előzékeny és profi oktatói és üzemeltetői csapat áll rendelkezésre azok számára, akik érdeklődnek a téli sportok iránt. Akinek nincs sífelszerelése, annak sem kell elkeserednie, hisz közvetlenül a pályáknál működik egy minden igényt kielégítő sí- és snowboard kölcsönző. Itt is, csak úgy, mint a többi hazai síterepen nemcsak síelni lehet, más téli attrakciók is kipróbálhatók. Itt is hóágyúk és ratrakok garantálják a hóbiztonságot. A lelkes üzemeltetők számos rendezvénnyel és kedvezményekkel csalogatják az éjszaka is síelhető pályákra a vendégeket. A vagányságot keresők a pálya szélén felépített ugratókon élhetik ki szenvedélyüket. Ha elolvad a hó, tavasztól őszig a gyepsízésnek lehet hódolni a lejtős terepen.


Dobogókői Sícentrum

 

 

Ha unod a nagyváros zaját, kapcsolódj ki Dobogókőn, ahol az év minden szakában szívesen látott vendég vagy!


Dobogókő Budapesttől 25 km-re található, amely nevét a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar legmagasabb csúcsáról, a 699 m magas Dobogó-kőről kapta. Dobogókő egész évben vár - szó szerint, hisz nyáron túraútvonalak egész hálózata csalogatja a túrázókat, bicikliseket, pihenni vágyókat, télen pedig a havas sportok szerelmesei keresik fel az idilli tájat. Az 1978-ban épült, s jelenleg is üzemelő tányéros sífelvonó ideális azok számára, akik szeretik a meredek hegyoldalakat. Az utóbbi 10 évben a Dobogókőért Alapítványnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket vittek véghez az itteni sípályákon. Megtörtént a felvonó felújítása, pályakezelő gépek beszerzése, de megvalósult egy innovatív webkamera telepítése, valamint a hóágyúzás is. Ha unod a nagyváros zaját, kapcsolódj ki Dobogókőn, ahol az év minden szakában szívesen látott vendég vagy! A síelés után érdemes megpihenni és harapni valamit a rendkívül hangulatos, kemencével fűtött Zsindelyes Vendégházban, amely Makovecz Imre tervei alapján épült 1980-ban.


Nordica Síaréna Eplény

 

 

A Nordica Síaréna több napra kínál kellemes, aktív kikapcsolódási lehetőséget az egész családnak


Az eplényi Nordica Síarénában található Magyarország egyetlen négyüléses felvonója. A síterep változatos, közel 8000 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző sí- és 1 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak. Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú. Itt a kezdőktől a profikig mindenki jól érzi magát. Különböző nehézségi szintű pályák kényeztetik a látogatókat, legyenek azok síelők vagy snowboardosok. Külön élményt nyújt a hangulatos, kivilágított pályákon történő esti lesiklás. Este 20 óráig tartanak nyitva, így akár munka után is hódolhatunk egy pár órát kedvenc téli hobbinknak. A sebesség megszállottjainak létrehoztak egy sebességmérő pályaszakaszt, ahol megtudhatják, milyen gyorsan száguldanak lefelé. A freestyle stílust kedvelők részére megépítették Magyarország legnagyobb Freeski és Funparkját. A Nordica Síaréna több napra kínál kellemes, aktív kikapcsolódási lehetőséget az egész családnak, a legkisebbektől egészen a legnagyobbakig.

 

 

A síterep közel 8000 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző sí- és 1 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak.


Nem kell tehát feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy elsajátítsuk a lesiklás alapjait. A hazai pályák bármelyikén kiválóan felkészülhetünk akár egy hosszabb külföldi síelésre is.

Cikkajánló