Pompáznak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

Már javában tart a hóvirágünnep az ország leghóvirágosabb arborétumában. Érdemes élőben megcsodálni a fehér virágmezőt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Alcsúti Arborétum Facebook-oldala
Forrás:
Alcsúti Arborétum Facebook-oldala
2022. február 16.

Már javában tart a hóvirágünnep az ország leghóvirágosabb arborétumában. Érdemes élőben megcsodálni a fehér virágmezőt.

Üdítő látványt nyújtanak a viruló hóvirágok az Alcsúti Arborétum közösségi oldalán közzétett fotók szerint.

Hét hóvirágfaj 24 változata nyílik az ország egyik legelső angolparkjában, mintegy 2,5 hektáron. A növények között csak apró, árnyalatnyi különbségeket fedezhet fel közelről a hozzáértő, esetleg a levél erezetében vagy a szirom csúcsának színárnyalatában – az összhatás azonban szemkápráztató fehér-zöld szőnyeg, ami finoman hullámzik a szélben.

Február 14-től minden nap 10 órától 17 óráig látogatható az Alcsúti Arborétum. A virágzás várhatóan 4-5 hétig tart, de természetesen ezt az időjárás befolyásolja. A legfrissebb információkról az arborétum Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A tavasz hírnöke

A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozó növény, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. 2017-ben az Év Vadvirága lett. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól, és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat. Magyarországon 2005 óta védelem alatt áll, így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos. Természetvédelmi értéke egyedenként 10 000 Ft. Ha még többet szeretnél megtudni a hóvirágról, kattints ide.

Irány az arborétum!

Megközelítés: Az arborétum autó nélkül is könnyen elérhető a Bicske és Székesfehérvár között járó autóbuszok „Alcsútdoboz, Kastély” megállójából. A járatok Bicske vasútállomásán a Budapestről érkező vonatokhoz is csatlakoznak. Kerékpárral ugyancsak a bicskei vasútállomásról indulva, a Csákvári úton és Felcsúton át, egy kellemes, tíz kilométeres túrával érhető el az arborétum.

Nyitvatartás: minden nap 10.00 – 17.00

Jegyárak

Teljes árú/felnőtt belépőjegy: 1700 Ft

Kedvezményes belépőjegy: 1200 Ft

Csoportos (min. 10 fő) teljes árú jegy: 1400 Ft/fő

Csoportos kedvezményes jegy: 1000 Ft/fő

Telefon: +36 22 353 219

Web: alcsuti-arboretum.hu

Cikkajánló