Pótmamája mentette meg Babót, a kispingvint

Kezdetben három óránként etette heringpéppel a Szegedi Vadaspark gondozója a pápaszemespingvin-fiókát, aki a szülei mellett nem biztos, hogy életben maradt volna.

Szerző:
Szegedi Vadaspark
Fotó:
MTI/Kelemen Zoltán Gergely
2015. november 20.

Kezdetben három óránként etette heringpéppel a Szegedi Vadaspark gondozója a pápaszemespingvin-fiókát, aki a szülei mellett nem biztos, hogy életben maradt volna.

Október végén örömteli esemény történt a Szegedi Vadasparkban, a pápaszemes pingvinek csapata két fiókával lett gazdagabb. Hamarosan azonban minden rosszra fordult. A két szülőt zaklatni kezdték a többiek: megsebesítették a kispingvineket és az őket védő apát is. A vadaspark munkatársai ezért elkülönítették a családot. Ekkor a gondozók azzal a problémával szembesültek, hogy a szülők csak az egyik fiókát nevelgetik megfelelően. A másik nagyon gyenge volt - a vadaspark munkatársai attól tartottak, el fog pusztulni, ezért úgy döntöttek, közbeavatkoznak, és megpróbálják „kézben felnevelni” a pelyhes csöppséget.


A pótmama szerepkörét felvállaló gondozót szerencsére hamar elfogadta a Babónak elnevezett pingvin, akit eleinte 3 óránként kellett etetni heringből és a szükséges vitaminokból, tápanyagokból készült péppel. Most már csak nagyobb időközönként kap enni, és hamarosan méretesebb haldarabokra szoktatják rá, végül pedig egész halakkal etetik majd, mint az idősebbeket.


A többiek agresszív viselkedésének az lehetett az oka, hogy Babó szülei alacsony rangsorúak a csapatban. A pápaszemespingvin-párok a kolónián belül megküzdenek a jó költőhelyekért, és a magasabb rangúak igyekeznek kiszorítani a környékükről a lehetséges riválisokat. Babó szülei egyik mesterségesen kialakított odút sem tudták elfoglalni, és a kifutó sarkában, nyílt színen költötték ki a tojásaikat, nem rejtve, ahogy azt a többiek tehették.


A vadaspark munkatársai azt szeretnék, ha Babó felnőve visszakerülhetne a csapatba. Ez már csak azért sem lehetetlen, mert nem ő az első kézben nevelt fióka ott; két Franciaországból érkezett pingvint is gondozók neveltek fel.

 

 

Nemzetközi fajmegmentési program

 

Az afrikai pápaszemes pingvineket az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) tagjai, így a Szegedi Vadaspark is nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretén belül tartja. Míg az állatkertekben a tenyésztési programnak köszönhetően az állományuk stabilnak mondható, addig a természetben korántsem ilyen rózsás a helyzet. Veszélyeztetett fajnak számít, egyedszáma folyamatosan csökken. Ennek fő oka a túlhalászat következtében rohamosan csökkenő halmennyiség, de problémát jelent a tojások szedése éppúgy, mint a turisták okozta balesetek, amikor például beomlasztják a költőüregeket. A dél-afrikai forgalmas hajózási útvonalon számos olajtanker-katasztrófa történik, egy-egy baleset pingvinek tízezreit pusztítja el. 1994-ben és 2000-ben - a nemzetközi mentőakciók ellenére, amelyben állatkerti szakemberek is részt vettek a világ minden tájáról - két ilyen eset összesen 30 ezer pingvin halálát okozta.

 

A Szegedi Vadasparkba 2011-ben érkeztek pápaszemes pingvinek. A fiatal egyedek idővel párba álltak, majd 2014-ben ki is kelt az első két fióka, amelyek ma már a csapat teljes jogú tagjai. Elképzelhető, hogy a közeljövőben még lehet „pingvináldásra” számítani a külső kifutóban kialakított mesterséges odúkban. 

 

Ha kedvet kaptál a Szegedi Vadaspark meglátogatásához

Nyitvatartás (novembertől márciusig):

9.00 - 16.00

 

Főbb jegyárak:

Felnőtt: 1700 Ft
Gyermek: 1100 Ft
Családi: 4050 Ft
Gyermekcsoport: 790 Ft

 

Bővebb információ: www.zooszeged.hu

 

Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m8!1m3!1d11035.676712023294!2d20.1187238!3d46.2518345!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0xe505f58405d15a10!2sSzegedi+Vadaspark+Nonprofit+Kft.!5e0!3m2!1shu!2shu!4v1448014883322" width="680" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe> 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megszületett a Nyíregyházi Állatpark legcukibb lakója

Segítség, vadállatkölyköt találtam
Telelő madarak dömpingje a nyíregyházi Szelkó-tónál

Újra szabadon szárnyalnak a meggyógyított darvak

 

 

Cikkajánló