Rekordmennyiség, 10 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Soha nem látott létszámmal zajlott le múlt héten a VI. PET Kupa a Felső-Tiszán, így sikerült összeszedni a célul kitűzött hulladékmennyiséget. A már hagyományosnak mondható nagytakarítást idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között rendezték meg 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel és 50 kenuval.

Szerző:
Sajtóanyag
Fotó:
Konyha Miklós
Bankó József
2018. augusztus 18.

Soha nem látott létszámmal zajlott le múlt héten a VI. PET Kupa a Felső-Tiszán, így sikerült összeszedni a célul kitűzött hulladékmennyiséget. A már hagyományosnak mondható nagytakarítást idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között rendezték meg 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel és 50 kenuval.

Az idei PET Kupa minden eddigi rekordot megdöntött: a 74 kilométeres tisztítótúra során 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek és a benevezett csapatok. Ennek közel fele hasznosításra alkalmas, így az önkéntesek zsákról zsákra mindent átválogattak, szelektáltak és tömörítettek - így kerülnek a reményvesztett anyagok vissza a körforgásba.

 


A kiélezett versenyt a JoinTisza legénysége nyerte meg, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából 4 kontinens 7 országából (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Olaszország, Norvégia) érkeztek a Felső-Tiszára, hogy vízügyi, hulladékos és marketing szakértelmükkel segítsék az összefogást.

 


A JOINTISZA projekt a Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgálja, és mind az öt tiszai ország szakmai szervezeteinek bevonásával valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével.


Idén sem maradhatott el a szakmai program, ami ezúttal a WaterScope International Zrt. vízmonitoring eszközével való vízvizsgálat volt, amely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat, s a napi riportokat interneten küldi a laboratóriumba. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél előszeretettel használt innovatív műszer így pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről. Részletes eredmények szeptemberben várhatóak.

 


Másik érdekesség a felszíni vizekben megjelenő, vándorló műanyagok felületén megtelepedő mikroba közösségek hazai feltérképezését kutató projekt volt. Ez a mikrobiális diverzitás kutatás a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Wessling Hungary Kft. szoros együttműködése keretében valósul meg. Októberben lesz részletes eredmény.


A Kupa végeztével nem áll meg az élet, hiszen az évről-évre fejlődő, gyarapodó és szerteágazó PET Kupa kezdeményezés idén már Kárpátalján is jelen van, az előfutamon túl környezetvédelmi pályázatot is kiírtak középiskolások számára. A szakmabelieknek pedig Tiszai kerekasztallal készülnek 2018. október 18-19-ére, amelynek témája az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósítása lesz. Ezen felül idén még a kijevi Waste Management kiállításon is részt vesznek környezetvédelmi standdal, s mindezt a Tiszta Kárpátalja program égisze alatt, kárpátaljai szervezetekkel szorosan együttműködve.

 


A PET Kupa legénysége télen sem volt tétlen és az Országos Vízügyi Főigazgatósággal felszámolta az eddig talált legnagyobb PET bányát. 4 nap alatt 4 hektárnyi Natura 2000-es védett erdőt takarítottak ki, ami 1200 zsák szemét összeszedését jelentette. Ennek fele (60 m3), hasznosítható hulladék volt, ami így a hulladékfeldolgozóba, majd újrahasznosító cégekhez került.


Idén a Víz Világnapja alkalmából bemutatták az „Üzenet a palackban - avagy a PET Kalózok hivatalos története” című 52 perces, környezetvédelmi ismeretterjesztő filmet is.

 

PLASTIC CUP - official story of the Plastic Pirates (trailer) from Filmjungle on Vimeo.

 

További PET Kupás videókat nézhetsz meg ide kattintva.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A PET kalózok hatodjára is szembeszállnak a plasztikcunamival

A mikroműanyagok már mindenhol ott vannak

Főszerepben a Tisza és a PET-kalózok

Új dokumentumfilm a PET-kalózokról és a Tiszáról

A PET-kalózok télen sem pihennek

Cikkajánló