Rétisas valóságshow a Hortobágyon

Sasapunak egy kedves szava nincs anyuhoz. Bekamerázták a rétisas fészket.

2013. január 26.

Sasapunak egy kedves szava nincs anyuhoz. Bekamerázták a rétisas fészket.

A párzási időszakot élőben közvetítik majd a Nemzeti Park weboldalán. A projekt egyik célja a Górési természetvédelmi mentőhely működési feltételeinek javítása volt, ahol "gondozottként" rendszeresen fordulnak meg a rétisasok (Haliaeetus albicilla). A ragadozómadarak védelme érdekében - ami a telep munkájának fő célja - monitorozási, ismeretterjesztési és szemléletformálási célból a térségben költő rétisas pár fészkéhez webkamerát helyeztünk ki, mely segítségével további vizsgálatok végezhetőek a madár természetbe való visszailleszkedésével kapcsolatban is.

 

[[http://www.youtube.com/v/A0IK6pWkAPg?fs=1&hl=hu_HU 420 315]]

 

A program célja elsősorban az információszerzés, hogyan zajlik ennek a fenséges ragadozónak az élete, miként költi ki tojásait és neveli fel fiókáit. Emellett kiemelt jelentősége van az ismeretterjesztésnek is, hiszen a rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben, hiszen magyarországi állománya jelenleg mindösszesen 280-290 pár, szerencsére ez az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A kamera segítségével azok is megismerhetik őket, akiknek kevesebb lehetőségük van kijutni a természetbe. A rétisas Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint.

A sasok nagyon éber madarak, ezért fontos szempont volt, hogy a kamera elhelyezését a madarak életének megzavarása nélkül végezzük el. A fészkelő helyen végzett technikai munkálatok a fészkelési időszakot megelőzően történtek. A terepi munka a jelek szerint nagyon jól sikerült, hiszen a felszerelés utáni napokban a madarak már a fészekben tartózkodtak, ügyet sem vetve a kamerára, élik életüket. Egyelőre a fészkelő pár még nem kezdett bele a költésbe, területvédő magatartásuk sem nagyon agresszív, így időnként más egyedek is meglátogatják a fészket és közvetlen környezetét. A zord idő ellenére a sasok szorgalmasan tatarozzák a fészküket: kisebb-nagyobb gallyakat-ágakat hoznak és építenek be, olykor egy-egy fahánccsal, fűcsomóval bélelve a közepét.

A fészekkamerázás mellett a Hortobágyi Nemzeti Parkban a természetvédelmi szakemberek a sasok számára etetőhelyeket is üzemeltetnek - ezzel komolyan segítve a faj védelmét.

 

Szöveg és fotó: www.hnp.hu

Cikkajánló