Sándor, József, Benedek. Mégsem hoznak meleget…

Őszintén, eredetileg csak annyit írtam volna erre a hétvégére, hogy rossz idő lesz. Igen rossz. Olyan igazi kutyaütő idő. Ne menjen senki sehova. Sőt, ha teheti, maradjon az otthon az ágyában… de aztán mégis...hátha pont erre vár a Tél?

2013. március 21.

Őszintén, eredetileg csak annyit írtam volna erre a hétvégére, hogy rossz idő lesz. Igen rossz. Olyan igazi kutyaütő idő. Ne menjen senki sehova. Sőt, ha teheti, maradjon az otthon az ágyában… de aztán mégis...hátha pont erre vár a Tél?

A múlt hétvégén láthattuk, hogy mire képes mediterrán ciklon barátunk. Úgy gondolom ismét rászolgált a „nagy bajkeverő” címére, sőt, most talán még túlzásba is vitte kissé a szerepé körét… Szegényke Tavasznak éppen csak egy lélegzetvételnyi ideje maradt szerdára, mert csütörtöktől ismét téliessé válik időjárásunk. Kemény egy legény, ez az idei Tél, mert csak nem adja meg magát egykönnyen. Sőt! Húsvétig, ügyel- bajjal, de számíthatunk jelenlétére.
 

Pedig sokat mondó, jeles napokat élünk.

Itt a nagy tavaszhozó hármas!

Sándor napja, ami az első igazi meleg hozó nap. A néphit szerint ekkor kezdenek fújni a böjti szelek. József napja, ami már a tavasz első napjának ünnepe is egyben. Ekkor határozottabban szólalnak meg a madárkák, hiszen „Szent József kiosztotta nekik a sípot…" A néphit szerint ez a nap hiedelmekben a leggazdagabb a három jeles nap közül. Egyik kedvenc mondásom szerint, József napja után már kalapáccsal sem lehet visszaverni a füvet a földbe… De e naphoz fűződnek a főbb tavaszi időjárás, természetjóslás, sőt a haláljóslás rituáléi is. Benedek napja beköszöntén pedig már a szokásokban a leggazdagabb naphoz érkeztünk. Ezen a napon engedik ki a méheket, ekkor kezdődik a szántás, s ekkor érkeznek haza a fecskék is. (hát most késnek majd egy kicsit) De Szent Benedeknek köszönhetően ezen a napon zsírt és fokhagymát is szentelnek, amelynek gyógyító erőt tulajdonítanak.

 

 

E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a néphit, hogy ha ilyenkor "fényes" az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk. Sajnos, ha ez alapján nézzük a hétfő a kedd és a csütörtök időjárását, akkor elég rémes dolgoknak nézünk elébe. De ne csüggedjünk! Az időjárás forgandó, változó, és szerencsére még mindig elég kiszámíthatatlan. Mindig jöhet borúra derű, és még ha nem is történik mindig így, azért jó hinni benne…
 

Szóval Sándor, József, Benedek napjai az új tavasznak, az új élet kezdetének szerethető szimbólumai. Nevek mögé rejtett pillanatok, amikor végérvényesen meghátrál a legyőzhetetlennek tűnő hideg tél, és az emberi szívekbe ismét beköltözhet a reményt hozó kikelet.
 

Nos, ezen a hétvégén erre még egy picit várnunk kell…
 

A túrameteo hétvégi ajánlata az ágyban fekvés helyett:www.turistamagazin.hu/bakony-50-20-10.html
 

Cikkajánló