Sárga túra, ökonapok, farkasmajális - Hétvégi programajánló

A hétvége nemcsak róluk szól, de anyák napja alkalmából számtalan programra elkísérhetitek, elvihetitek édesanyátokat. Nézhettek együtt bazsarózsát, szürke farkast, ülhettek nosztalgiavonatra, avathattok tanösvényt, de akár egy teljesítménytúrán is indulhattok közösen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Baricz Árpád/Gemenc Zrt.
Bükk 900 Természetbarát Egyesület
Shutterstock
123rf
2016. április 28.

A hétvége nemcsak róluk szól, de anyák napja alkalmából számtalan programra elkísérhetitek, elvihetitek édesanyátokat. Nézhettek együtt bazsarózsát, szürke farkast, ülhettek nosztalgiavonatra, avathattok tanösvényt, de akár egy teljesítménytúrán is indulhattok közösen.

1. Sárga teljesítménytúra

 


Újra elrajtol az ELTE-BEAC SÁRGA túrája Esztergom és Budaörs között. Idén is mindenki megtalálja a számára kihívást jelentő távot (70, 50, 40, 30 É, 20, 18, 10 km). Szeretettel várják a hosszú távokra kiéhezett profikat ugyanúgy, mint a rövidebb távokon induló kezdőket és a kisgyermekes családokat. Hűvösvölgyben ismét pizzával várják a hosszú távról érkezőket.

Mikor?
2016. április 30. 23.00 - május 1. 18.00
Hol?
Esztergom-Budaörs-útvonalon
Még több információ a túráról, itt valamint itt és itt.


2. Kő-völgy tanösvény avatása

 


A miskolci Bükk 900 Természetbarát Egyesület szombaton egész napos tanösvényavató túrát és a tanösvényhez kapcsolódó mobilapplikáció segítségével kvízversenyt szervez. Ha még nem ismered a Déli-Bükk e részét, akkor itt az ideje, hogy megismerd. Felfedezheted Kács határában a Kőhodályt, továbbhaladva a Dobi-rétet, a Kő-völgyet, Cserépváraljához közelítve pedig a Török-rétet. Választható távok - 9 km, szintidő: 3,5 óra és 19,5 km, szintidő: 8 óra. Várják az 5 fős csapatok és felnőtt vezetőjük jelentkezését április 29-ig.

Mikor?
2016. április 30. 8.00  - 9.00
Hol?
Kács és Cserépváralja között
További információ az eseményről itt.

 

3. Szent György-nap Aggteleken

 


A Szent György-napi túrán a ridegen tartott jósvafői hucul ménest kutathatjuk fel csobogó patakok és csilingelő források mentén. A túra hossza 5 km, időtartama 3 óra. Találkozó a Jósvafői Kúria Oktatóközpontban. Bejelentkezési határidő: április 29. A túrán részt vevők maximális létszáma: 30 fő.

Mikor?
2016. április 30. 10.00
Hol?
Jósvafő és környéke
Még több információ itt.

4. Két nap az ökoturizmus jegyében

 


Nagyrezét erdészszemmel, nosztalgiavonatozás, gyalogtúrák az interaktív Molnárka tanösvényen, a „Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub kiállítása, céllövölde csúzlival, kézihajtányozás, mézkóstoló és mézvásár, hajókirándulás a Dunán - csak pár program ízelítőül azokból az állandó és naponta változó programokból, amelyek Gemencen várják az ökoturizmus kedvelőit.
Mikor?
2016. április 30. és május 1.
Hol?
Gemenc
Még több információ a rendezvényről itt.
gemenczrt.hu


5. Farkasmajális a Hortobágyi Vadasparkban

 


Vaúúúú, egy kis farkasízelítő! Ezeken a napokon megismerkedhetünk a szürke és nádi farkasokkal, illetve azok hazai előfordulásával, életmódjával és viselkedésével. Látványetetés során azt is megtudhatjuk, hogyan táplálkoznak. A gyerekek a játszótéren kirakózhatnak, kifestőzhetnek, természetesen mindezt a farkasok jegyében.
Mikor?
2016. április 29. - május 1.
Hol?
Hortobágy-Malomház, Hortobágyi Vadaspark
Még több információ a majálisról itt.

6. Bazsarózsatúra

 


Jelentős botanikai értéket őriz a 100 hektáron elterülő Nagy-mező-Arany-hegy Természetvédelmi Terület. A világon már csak hazánkban találkozhatunk a fokozottan védett bánáti bazsarózsa életképes populációival, a túrán a különleges növény jelentősebb állományaiban gyönyörködhetnek a résztvevők. Túra hossza: 5 km, időtartama: 3-4 óra.
Mikor?
2016. április 30., szombat 10.00
Hol?
Találkozó: Hosszúhetény, Vásártér
Még több infó a túráról itt.


7. Már most regisztrálj!
NPV (nemzeti parki vándortúrák) 2. túrája

 

 


Egy teljes évet felölelő, pecsételős túrasorozat: havonta kétnapos túrákat szerveznek, és így járják be - a vándortúrás hagyományokat folytatva, áprilistól szeptemberig sátrazva - az összes nemzeti parkot. Nem baj, ha az elsőről lemaradtál. A következő hétvégén a Fertő-Hanság Nemzeti Park kerül sorra. Még idejében regisztrálj, nehogy lemaradj! Ajánlott pénteken délután megérkezni Fertődre. 
Mikor?
2016. május 7-8.
Hol?
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőújlak

Még több infó az NPV túráról itt.  

 

+1 Tegyél te is a forrásvizeink védelméért!

 


A Gyermekekkel a Természetért Egyesület felhívást tesz közzé a források világnapja (május 19.) alkalmából, amihez a természetet szerető családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, iskolai osztályok jelentkezését várják. Jelentkezz 2016. május 5-ig, és írd meg, hogy május 14. és 22. között mikor és melyik forrás környezetét kívánjátok megtisztítani.
Még több információ itt: www.gyermekekkelatermeszetert.eu

 

 

Cikkajánló