Segítség, madár a postaládában

Sok madár szinte családtaggá válik, mivel nem egyszer közvetlen közelünkben, az eresz alatt vagy éppen a virágládákban rak fészket. De mit csináljunk akkor, ha a levélszekrényt szemeli ki költőhelyül?

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
www.orszagalbum.hu/kallojazmin
2015. június 3.

Sok madár szinte családtaggá válik, mivel nem egyszer közvetlen közelünkben, az eresz alatt vagy éppen a virágládákban rak fészket. De mit csináljunk akkor, ha a levélszekrényt szemeli ki költőhelyül?

A lakott területeken élő madarak előszeretettel fészkelnek épületeken, lakóházakon, közel az emberekhez. Ott vannak például a tetőtérben megtelepedő seregélyek, verebek, a kéményen költő gólyák, a virágládába beköltöző balkáni gerlék, a tornácot birtokba vevő fecskék, a házfalakra fészket rakó barázdabillegők, fekete rigók. Ám a mindennapi esetek mellett egészen extrémnek tűnő helyzetek is előállhatnak: például, ha a postaládát tüntetik ki figyelmükkel a madarak.

 

Széncinege a postaládában


A kertes házak kerítésén vagy az utcára nyíló bejárati ajtón elhelyezett levélszekrényekben elsősorban széncinegék, ritkábban házi rozsdafarkúak, kék cinegék vagy szürke légykapók építhetnek fészket. Ha csak ritkán használod a postaládát, széles bedobónyílással rendelkezik, és amúgy sincs túl sok alkalmas fészkelőhely a közelben, esélyes, hogy előbb-utóbb növényeket, mohát, száraz füvet fedezhetsz fel benne.


Fontos, hogy ne zavard a madarakat, csak óvatosan leskelődj, így kiderítheted, melyik faj költözött be a biztonságosnak tűnő üregbe. Nem kell attól tartanod, hogy összepiszkolja a ládát, ugyanis a seregély kivételével minden odúfészkelő énekesmadár elhordja fiókáinak ürülékét, ami azt jelenti, hogy kirepüléskor csak a fészket hagyja maga után. Ha azt veszed észre, hogy a költés már megkezdődött, nagyjából egy hónapig számíthatsz még a madarak jelenlétére.


Amennyiben szeretnéd megóvni őket, érdemes elhelyezned egy ideiglenesen levélszekrénynek kinevezett kartondobozt, és a postás tudomására hozni, hogy azontúl abba dobja bele a leveleket. Hogy reklámújsággal se lepjék meg tollas vendégeidet, egy papírra is kiírhatod az információt, amit aztán jól látható helyre tűzz ki.

 

Madárbarát vagy? Kattints ide!

Cikkajánló