Segítsünk a csapdába esett békákon!

A természetvédők a vízóraaknák, pincék fogságába esett békák mentésére hívják fel a figyelmet.

Szerző:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. március 22.

A természetvédők a vízóraaknák, pincék fogságába esett békák mentésére hívják fel a figyelmet.

Egy kevésbé közismert, de a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és segítség nélkül aligha tudnak kiszabadulni. Ez nem csak azért probléma, mert az állat idővel éhen hal, ezek a példányok a szaporodásban sem tudnak részt venni – olvasható az MME sajtóközleményében.

A ragadozó életmódot folytató – férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó – szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe igen jelentős. A békák ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre inkább felértékelődik.

Kis odafigyeléssel mi is könnyen segíthetünk a csapdába esett békákon. Időközönként ellenőrizzük a vízóraaknát és a pincét, ha találunk ott állatot, emeljük ki és csak engedjük el a kertben. Ha pedig ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan és hasznos élőlényért, készíthetünk számukra peterakóhelyet, illetve békagarázsokat vagy nappali békamenedékeket. A témáról részletesen ide kattintva, az MME oldalán olvashatsz.

Aki nem biztos abban, milyen békafajjal találkozott, használhatja az MME ingyenesen letölthető Kétéltű- és hüllőhatározó applikációját.

Cikkajánló