Szavazz te is az év fájára!

Idén 15 fa közül választhatod ki a kedvencedet a magyarországi „Az év fája” versenyen, szeptember 10. és október 31. között online szavazás keretében.

Szerző:
MTI
Fotó:
Ökotárs alapítvány
2014. szeptember 29.

Idén 15 fa közül választhatod ki a kedvencedet a magyarországi „Az év fája” versenyen, szeptember 10. és október 31. között online szavazás keretében.

A kálmánházi Petőfi tanya hársfája

 

A megmérettetésre májusban bárki benevezhette kedvenc fáját annak története kíséretében a szervező Ökotárs Alapítvány felhívására. A beküldött 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, amelyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeztek - olvasható a szervezők szerdai közleményében.


Idén a mikepércsi ezeréves tölgy, a kápolnai Három Hársak, az Alsóbogáti odvas fa, a kálmánházi hárs, "Bartók hársfája", a szattai hársfa, a "rácpácegresi" Nagyszederfa, a budaörsi vadgesztenye, a budapesti szomorú japánakác, a dunaújvárosi vadgesztenye, az örkényi vadgesztenye, a tatai nagy platán, újlipótváros hős fája, a pilisvörösvári 300 éves eperfa és a római parti fehér nyárfa versenyeznek a megtisztelő címért. A nyertes részt vesz a jövő évi európai versenyben is, amelyben eddig kétszer nyert magyar induló.

 

 

Újlipótváros hős fája, a Pannónia utcai jegenyenyár


2010 óta több száz egyedet neveztek be a mustrára különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A megmérettetésen nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos példányról van szó, közterületen található vagy kapcsolatban áll valamilyen környezetvédelmi üggyel.


A végső nyertest a közönség választja ki, de további két különdíjat is osztanak: a zsűri a „Hős fa” címmel tünteti ki azt a példányt, amelynek élete, vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek, valamint egy általa választott döntőst az Országos Erdészeti Egyesület is jutalmaz.

 

 

A tatai nagy platán

 

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára. A kedvencedre a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szavazhatsz, egészen október 31-ig. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával hirdetik ki.

Cikkajánló