Száz féle múltidéző program a középkori játszótéren

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat 2015. július 10-től 12-ig immár 31. alkalommal rendezik meg az élő középkor városában. Az eseményen Európa legjobb hagyományőrző csoportjai gyűlnek össze, akik idén olyan újdonságokkal várják a látogatókat, mint a kopjatörés vagy az esti lovagi torna.

Szerző:
TM
Clue PR
Fotó:
Clue PR
2015. június 17.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat 2015. július 10-től 12-ig immár 31. alkalommal rendezik meg az élő középkor városában. Az eseményen Európa legjobb hagyományőrző csoportjai gyűlnek össze, akik idén olyan újdonságokkal várják a látogatókat, mint a kopjatörés vagy az esti lovagi torna.

Visegrád városában immár több mint három évtizede minden esztendőben egyszer összegyűlnek Európa legjelentősebb hagyományőrző csoportjai, hogy bemutatóikkal valódi középkori hangulatot varázsoljanak a történelmi épületek közé. A háromnapos szabadtéri eseményen hét helyszínen közel száz féle programmal - többek között lovagi tornákkal, bajvívó és solymász bemutatókkal, régizenei koncertekkel, kézműves vásárral, középkori gyermekjátékokkal, vetélkedőkkel, élő sakkal és éjszakai lovagi tornákkal - várják a látogatókat.


Az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak emléket állító rendezvényen nyolc ország csaknem ezer kosztümös szereplőjének színes kavalkádja szórakoztatja a látogatókat. Az eseményre a Kárpát-medencéből, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából érkeznek delegációk. 

 

 

Határokon átívelő összefogás
„A nemzetközileg is számon tartott és elismert rendezvényen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa legjobb hagyományoĚ‹rzoĚ‹ csoportjai tartanak bemutatót. A Palotajátékok szervezésében az önkormányzat legfontosabb stratégiai partnere a visegrádi Szent György Lovagrend, amely kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. A rendezvény magas színvonalát bizonyítja, hogy 2009-ben felvételt nyert a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe, valamint az, hogy 2015-ben EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést kapott.” - Félegyházi András, Visegrád polgármestere
 
 

A Palotajátékok mind Visegrád adottságai, mind a város toĚˆrténelmi és kulturális hagyományai folytán egyike Magyarország legjelentoĚ‹sebb toĚˆrténelmi, hagyományoĚ‹rzoĚ‹ rendezvényeinek. Bár országszerte egyre több várjátékot szerveznek, a Palotajátékok mind nagyságánál, mind több évtizedes múltjánál fogva koĚˆzponti szerepet tölt be a hagyományoĚ‹rzéssel foglalkozó kulturális rendezvények körében. A Palotajátékok a magyar hagyományoĚ‹rzoĚ‹ csoportok szövetségének központi fesztiválja, átlagosan minden évben 60-80 csapat vesz részt rajta. 

 

 

Harminc év után is hitelesen
„Büszkék vagyunk rá, hogy a fesztivál a csábítások ellenére nem üzletiesedett el, és amellett, hogy az évek során a középkor világát hitelesen megelevenítő autentikus esemény tudott maradni, évről évre egyre több látogatót vonz.” - Cseke László, főszervező, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője
 
 

A rendezvény finanszírozása a Nemzetközi Kulturális Alap, valamint Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával történik, és a jól bevált csereprogram is nagy segítséget jelent: a városba érkező hagyományőrző csoportok látogatását a visegrádiak minden évben viszonozzák, és ugyanúgy részt vesznek a külföldi bemutatókon.


A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy minél több gyerek és fiatal látogasson el a rendezvényre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális valósághoz szokott, a számítógépes játékokon és a televízión felnövekvő generáció számára egészen újszerű élményt jelent a valódi, hús-vér lovagok bemutatóin való részvétel és a történelmi hagyományok megismerése. 6 és 14 éves kor között kedvezményes gyerekbelépő vehető igénybe, a 6 éves kor alatti csemeték pedig ingyenesen nézhetik meg a lovagi tornát. A fogyatékkal élők, valamint az előre bejelentkezett gyermekotthonok lakói számára szintén díjmentes a belépés.

 

 

Ízelítő a programokból

 

 

A helyszínek beazonosításához itt találsz térképet.

 

Utazási tipp
Budapestről érkezel? Kerüld az autózást! A MAHART járataival könnyen megközelítheted a helyszínt. A Palotajátékok ideje alatt a Volánbuszok is sűrűbben közlekednek, igény szerint, egymást szorosan követve indulnak Visegrádra.

Lovagi tornák Vitathatatlanul a leglátványosabb program, amelyre idén a rendezvény három napja alatt tíz alkalommal keruĚˆl sor. A látogatók három kuĚˆloĚˆnboĚˆzoĚ‹ felépítésuĚ‹, egy, illetve másfél óra hosszúságú lovagi tornát tekinthetnek meg (Kázmér lengyel király, Károly Róbert magyar király, valamint János cseh király lovagi tornája), ráadásul pont ugyanazon a helyszínen, ahol az 1335-ös királytalálkozót is tartották. A lovagi tornák során íjászbemutatók, lovas és gyalogos kuĚˆzdelem, solymászbemutató, táncbemutatók, látványos csatajelenetek, valamint az olasz zászlósok bemutatói zajlanak toĚˆbb száz magyarországi és kuĚˆlfoĚˆldi szereploĚ‹ részvételével.

 

Parkszínpad A Parkszínpadon és a Salamon-torony teraszán régizenei koncertek, táncbemutatók, bábszínház és lovagi bemutatók várják a koĚˆzoĚˆnséget, a délelőtti óráktól egészen késő délutánig. A bátrabb látogatók a lovagi hétpróbán maguk is bizonyíthatják ügyességüket.

 

Kirakodó vásár és mesterségek bemutatói ToĚˆbb mint 100 vásározó és tucatnyi vendéglátó egység várja a látogatókat, egységes megjelenéssel és minoĚ‹ségi portékákkal. A vásári forgatagban egész nap utcazenészek, komédiások és koĚˆzépkori életképek szórakoztatják a vendégeket.

 

Királyi Borudvar Természetesen a középkori gasztronómiai élmények sem maradhatnak el. Pénteken és szombaton éjfélig, illetve vasárnap 19 óráig a palota alsó fogadóudvarán a látogatók megkóstolhatják a történelmi Magyarország legkiválóbb borait és együtt lakomázhatnak a királyokkal és díszes kíséretükkel. A tányérokra többek között olyan középkori receptúra szerint készült ínyencségek kerülnek, mint a tárkonyos oĚ‹zragu, az egész malac java, vagy a sült kacsacomb vörösboros-mézes káposztával.

 

Lovagi tábor és kuĚˆzdoĚ‹tér (Városi park, platánsor) A koĚˆzépkori katonai táboban a vendégek betekintést nyerhetnek a lovagi élet mindennapjaiba és kipróbálhatják a kor fegyvereit. Szombaton és vasárnap középkori bajvívó versenyen mérik össze tudásukat a vitéz és bátor lovagok.

 

A részletes programot itt találod! 


Jegyinformációkért kattints ide!

 

Ha megnézed ezt a videót, biztos, hogy kedvet kapsz a középkori kalandhoz.

 

 

Kövesd a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat a Facebookon!

 

 

 

 


 

 

 

Cikkajánló