Szedd magad! – Beindult a tihanyi levendulaszezon

Idén is magunk szüretelhetjük a nem csupán szemet gyönyörködtető, de rendkívül sokoldalú felhasználásra alkalmas dísznövényt a festői Tihanyi-félszigeten.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
www.bfnp.hu
2022. június 17.

Idén is magunk szüretelhetjük a nem csupán szemet gyönyörködtető, de rendkívül sokoldalú felhasználásra alkalmas dísznövényt a festői Tihanyi-félszigeten.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park oltalma alatt álló több hektáros tihanyi levendulamezőn idén június 17. és július 3. között várják a szüretelőket (virágzástól függően), reggel 9-től este 7-ig. A levendulaszedés lehetőségének időtartamát a készletnek megfelelően módosítják, ezért érdemes nem az utolsó napokra hagyni ezt a programot.

Nincs szükség előzetes bejelentkezésre, ellenben nem árt tudni, hogy csak és kizárólag a helyszínen beszerezhető aratótáskába gyűjthetjük a virágokat. Figyelem! Az aratótáskát csak bankkártyával vásárolható meg, készpénzes fizetésre nincs lehetőség! A kisebb aratótáska (18x22x8 cm): 1500 Ft/db, nagyobb aratótáska (22x27x11 cm): 2500 Ft/db. A levendula szedésének egyéb költsége nincsen.

A sűrűn termő, jellegzetes illatú, lila színű dísznövénynek manapság egyre több felhasználási formáját látni. Elsősorban fűszereként, illóolajként, különböző kozmetikumok alapanyagaként keresett, továbbá az élelmiszeripar egyre szélesebb körben kezdi használni a karakteres aromával bíró növényt. Természetesen a Levendula Szedd Magad programba beletartozik a Levendula Ház felfedezése is. Itt sok érdekességet tudhatunk meg a levendula felhasználásáról, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ajándékboltot és kávézót is találunk. A Tihanyi Bencés Apátság boltjában pedig gyógyteákat, különféle levendulával készült termékeket vásárolhatunk, kipróbálhatjuk többek között a levendulás sört is. A helyszínnel és a programmal kapcsolatban még több infót itt találsz.

Ha még többet szeretnél megtudni a levenduláról és a növény tihanyi történelméről kattints ide!

Cikkajánló