Szimbolikus temetőkertben emlékezhetsz az elhunyt hegymászókra

A Szemlő-hegyi-barlang feletti parkban áll egy obeliszk, amelynél azokra a magyar hegymászókra szoktunk emlékezni, akiknek nincs sírjuk idehaza. Mielőtt valaki azt hinné, hogy az „ördög falra festéséről” lesz szó, ez az írás más apropóból készült.

Szerző:
Kunos Gábor
Fotó:
Szatmári Zoltán
2015. július 17.

A Szemlő-hegyi-barlang feletti parkban áll egy obeliszk, amelynél azokra a magyar hegymászókra szoktunk emlékezni, akiknek nincs sírjuk idehaza. Mielőtt valaki azt hinné, hogy az „ördög falra festéséről” lesz szó, ez az írás más apropóból készült.

Augusztusban jeles hegymászókról is lesz megemlékezés, de sok kiváló alpinista halt meg vagy tűnt el a korábbi nyári mászószezonokban. Valószínűleg nem mindenki ismeri ennek a helynek a történetét, ezért írtunk róla egy rövid összefoglalót.

 

A Barlangkutató Emlékkertet a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat 1993-ban hozta létre a barlang feletti parkosított területen. Elkészítésekor 16 kőre kerültek a magyar barlangi balesetek addigi áldozatainak nevei, de sajnos mára a számuk jelentősen bővült. A barlangászok halottak napja alkalmából minden évben összejönnek itt a barátokra való emlékezés céljából, akik között vannak olyanok is, akik a hegyekben jártak szerencsétlenül.

 

-

 

Ahogy a barlangokat járók között szép számmal akadnak hegyet és sziklát mászók, több hegymászóról is elmondható, hogy tőlük sem idegen a föld alatti természet csodálatos világa. Éppen ezért Ozsváth Attila, miután Dékány Péter - legjobb barátja, kötéltársa és kiváló barlangkutató - életét vesztette a Karakorumban, elhatározta, ő maga is állít itt egy emléket Péternek. A hegyes, sziklatornyot szimbolizáló kődarabot Süttőn választotta ki, amelyet a nemes cél érdekében ajándékba kapott a bánya akkori igazgatójától, aki egy hegymászó társunk édesapja volt. Ideszállíttatta, de a felállítását már nem ő végezte el, mert ő is a hegyi halottaink sorába került.

Attila eltűnése után a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség úgy döntött, hogy befejezi a művét, és az obeliszket valamennyi, nem hazai földben nyugvó hegymászó emlékének szenteli. A kőre a barlangigazgatóság felszereltette az első emléktáblát, de nem írták rá az összes nevet, a hiányosságot kiegészítő táblákkal pótolták. Egy név, Dr. Zsigmondy Emil egyiken sem szerepel, őrá egy, a nevét viselő régi egyesület jelvényének utánzata emlékeztet, ami a Komarnicki Gyula Természetjáró és Hegymászó Sportegyesület felajánlása volt. Sajnos történtek további olyan tragédiák, amelyeknek áldozatai szintén nem kerültek haza.

 

 

Egy közös emlékhely gondolata már az 1980-as évek közepén felmerült, tervek készültek a Pilisben található Vaskapu sziklánál, de erre az engedélyt nem lehetett megkapni. Pedig itt található Zsigmondy Emil emléktáblája 1929 óta.

 

Álljon itt azon hegymászók szomorú névsora, akikre itt is lehet emlékezni a halottak napi összejöveteleken, mert nincs sírjuk idehaza, a hegyen vannak eltemetve illetve nem találták meg őket:

Dr. Zsigmondy Emil (†1885.08.06. Alpok, lezuhant Meije-n, sírja St. Chritophe-ban)
Mocsári Gyula (†1979, Alpok, eltűnt az Alpokban)
Jankovics László (†1983.10.22. Himalája, lezuhant és eltűnt a Satopanthon)
Csanádi Sándor (†1985.05.16. Himalája, eltűnt a Himalchulin)
Greskovits Péter (†1985.05.16. Himalája, eltűnt a Himalchulin)
Barta József (†1988. Patagónia, lezuhant az Aig. Pointsenot-n, sírja Rio Gallegosban)
Egri Kis Anna (†1991. Alpok, eltűnt a Piz Bernina környékén)
Bodonyi Csaba (†1998.08.23. Alpok, lezuhant és eltűnt Mont Blanc-on)
Dékány Péter (†2000.08.08. Karakorum, meghalt a Distaghil Sharon, sírja a hegyen)
Dr. Gárdos Sándor (†2001.10.18. Himalája, lezuhant a Mount Everesten, sírja a hegyen)
Ozsváth Attila (†2002.07.24. Karakorum, eltűnt a Drifical csúcs környékén)
Dr. Szabó Levente (†2009.05.19. Himalája, lezuhant a Manaslun, sírja a hegyen)
dr. Csizmadia Péter (†2009.10.23., Himalája, eltűnt a Ren Dzsong Fengen)
Mikolovits Veronika (†2009.10.23., Himalája, eltűnt a Ren Dzsong Fengen)
Pechtol Balázs (†2009.10.23., Himalája, eltűnt a Ren Dzsong Fengen)
Tolnay Kata (†2009.10.23., Himalája, eltűnt a Ren Dzsong Fengen)
Várkonyi László (†2010.04.26., Himalája, eltűnt a Mt. Everesten)
Horváth Tibor (†2012.05.05., Himalája, eltűnt az Annapurnán)
Kiss Péter (†2013.05.20., Himalája, lezuhant a Kancsendzöngán)
Erőss Zsolt (†2013.05.21., Himalája, meghalt a Kancsendzöngán)

 

 

Az emlékezés mellett a városra való festői kilátás kedvéért máskor is érdemes ide feljönni.

 
Kapcsolódó oldalak:
Magyar hegyi balesetek
Gyertyagyújtás Erőss Zsoltért és Kiss Péterért
Gyertyagyújtás Várkonyi Lászlóért
Elhunyt hegymászóink emlékére

 

Cikkajánló